Crna Gora slavi Dan nezavisnosti

Radiosarajevo.ba
Crna Gora slavi Dan nezavisnosti

Crna Gora danas, 21. maja, obilježava Dan nezavisnosti.

Prije šest godina, njeni građani su odgovarali na referendumsko pitanje: Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom?. Sa 230.661 glasova za (55,5 posto) i 185.002 protiv (44,5 posto) od ukupnog broja glasača, Crnogorci su odlučili da istupe iz državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Crnogorski premijer Igor Lukšić, povodom Dana nezavisnosti, organizovao je u petak prijem na Cetinju, na kome je rekao da je ta država za šest godina nezavisnosti pokazala da može uspješno odgovoriti svim izazovima i da sigurno korača u evropsku budućnost. 

Prema njegovim riječima, Crna Gora je za šest godina nakon sticanja nezavisnosti ostvarila značajne rezultate. "Osnažili smo dobrosusedske, regionalne, međunarodne veze Crne Gore, dali dodatan impuls regionalnim inicijativama, aktivan smo sudionik međunarodnih dešavanja kao članica Ujedinjenih nacija, Savjeta Evrope, OEBS-a i odnedavno Svjetske trgovinske organizacije", kazao je Lukšić, koji je u rezultate ubrojao i viznu liberalizaciju, odnosno dobijanje status kandidata za članstvo u EU. 

"Na pragu smo početka pregovora sa EU i na korak od punopravnog članstva u NATO. Kredibilan smo regionalni i međunarodni partner. Prepoznati smo kao šampioni evropskih i euro-atlantskih integracija u našem regionu", naveo je Lukšić, čiji kompletan govor možete pronaći na web stranici Vlade Crne Gore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije