Crna Gora: Proglašena epidemija nove gripe

Radiosarajevo.ba
Crna Gora: Proglašena epidemija nove gripe

Crnogorska vlada proglasila je u četvrtak epidemiju gripe A (H1N1) na cijelom svom teritoriju, priopćio je ministar zdravstva Miodrag Radunović, dodajući da se time samo verificira postojeće stanje te da proglašenje epidemije omogućuje stvaranje pravne osnove za poduzimanje mjera prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, prenosi Fena.

Radunović je kazao da je vlada odlučila kako u ovom trenutku ne postoji potreba za skraćivanjem nastave u školama do polugodišta.

Prema njegovim riječima, vlada je usvojila informaciju o pripremama za jesenski val gripe i neophodnim aktivnostima koje treba provesti u narednom razdoblju.

U Crnoj Gori je prije nekoliko dana počelo cijepljenje kojim su prvo obuhvaćeni zdravstveni djelatnici te građani koji pripadaju rizičnim skupinama.

Radunović je ustvrdio da je cjepivo koje je stiglo u Crnu Goru proizvedeno u Francuskoj te da je potpuno sigurno.

Do sada su u Crnoj Gori preminule četiri osobe od posljedica gripe H1N1, a među oboljelima je još nekoliko u teškom stanju.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije