Crna Gora: Prijetnje porodici Zdravka Cimbaljevića

Radiosarajevo.ba
Crna Gora: Prijetnje porodici Zdravka Cimbaljevića

Prvi deklarisani gay u Crnoj Gori, bivši direktor LGBT Foruma progres, Zdravko Cimbaljević, koji je dobio azil u Kanadi, kaže da sada prijetnje dobija njegova porodica, javlja Tanjug.

On je naveo da najnovije prijetnje stižu preko društvene mreže Facebook. "Ima li pravde u mojoj zemlji da zaštiti ljude od prijetnji ludaka. Mora li da se desi neko čudo ili tragedija, pa da neko konačno nešto uradi po ovom pitanju", naveo je Cimbaljević.

On je, kako prenose podgorički mediji, dodao da je, do sada, prijavio na stotine ljudi koji su mu prijetili i napadali ga, ali da niko ništa tim povodom nije uradio.

Cimbaljević je u novembru prošle godine zatražio i dobio politički azil u Kanadi, zbog konstantnih prijetnji u Crnoj Gori. On je tada rekao da ne bi tražio azil u Kanadi da je u Crnoj Gori osuđena makar jedna osoba za nasilje nad LGBT osobama.

U Crnoj Gori prošle godine održane su dvije povorke ponosa, u Budvi i Podgorici i obje su se završile neslavnim bilansom: žestokim sukobima policije i protivnika manifestacije, što je na kraju rezultiralo evakuacijama učesnika Parade ponosa. Za ljeto je najavljena nova protestna povorka LGBT osoba u Podgorici.

Prema posljednjem istraživanju javnog mnjenja, čak tri četvrtine građana Crne Gore smatra da još nije došlo vrijeme za održavanje parada u toj držati, dok 46,5 posto smatra da takve manifestacije nikada ne bi trebalo dozvoliti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije