Crna Gora: Plata dovoljna za pola potrošačke korpe

Radiosarajevo.ba
Crna Gora: Plata dovoljna za pola potrošačke korpe


Zavod za statistiku Crne Gore (Monstat) saopćio je da je prosječna plata u toj zemlji upola manja od vrijednosti minimalne potrošačke korpe, javlja agencija Anadolija.

Prema posljednjim podacima, prosječna mjesečna primanja u Crnoj Gori, bez poreza i doprinosa, u aprilu je iznosila 477 eura, što je 2,9 posto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Tako je prosječna plata u aprilu bila manja za 2,1 posto u odnosu na prosječnu platu 2012. godine.

U saopćenju Monstata navodi se da su realne neto zarade u aprilu pale za 0,1 posto, nakon što su potrošačke cijene u istom mjesecu zabilježile rast od 0,3 posto.

Također, visina minimalne potrošačke korpe u Crnoj Gori u aprilu je iznosila 806,2 eura.

Od ukupne minimalne potrošačke korpe na hranu i bezalkoholna pića odnosi se 260,8 eura, na neprehrambene proizvode i usluge 351,2 eura i na režije 194,2 eura.

Podsjećamo, vlada Crne Gore je u utorak saopćila da je povećala PDV sa 17 na 19 posto.

Na birou za zapošljavanje u Crnoj Gori trenutno je prijavljeno 31.541 osoba, dok je stopa nezaposlenosti u toj zemlji 13,56 posto.

Prema prognozama Monstata, nedavno povećanje PDV-a u toj zemlji negativno će utjecati na pad životnog standarda većine građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije