Crna Gora naredila povlačenje mlijeka iz BiH i Srbije

Radiosarajevo.ba
Crna Gora naredila povlačenje mlijeka iz BiH i Srbije


Analizom Centra za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore u mlijeku je pronađena visoka koncentracija aflatoksina, javio je dopisnik agencije Anadolija (AA).

Utvrđeno je su kontaminirana mlijeka Niške mljekare, Imleka iz Beograda, Imleka iz Kozarske Dubice, Mljekare Šabac, kompanije Meggle iz Kragujevca i Milkopa iz Raške.

Prema nalogu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore naređeno je da se sa tržišta povuče mlijeko šest proizvođača iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kod kojih je, prema laboratorijskim analizama, utvrđena visoka koncentracija aflatoksina.

Najavljen je nastavak ispitivanja i ostalih mliječnih proizvoda, jer kako navode, ukoliko su aflatoksini bili prisutni u mlijeku, velika je mogućnost da ih ima i u ostalim proizvodima.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore Petar Ivanović, kaže kako problem spornog mlijeka nije samo problem jedne države već i cijelog regiona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije