Crna Gora danas obilježava Dan državnosti

Radiosarajevo.ba
Crna Gora danas obilježava Dan državnosti
Pixabay / Zastava Crne Gore
Crna Gora danas obilježava Dan državnosti u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na isti datum 1941. godine kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma.

Dan državnosti Crne Gore proslavlja se nizom prigodnih manifestacija i svečanosti. Crnogorski predsjednik Filip Vujanović položio je povodom Dana državnosti, vijenac na spomenik "Partizanu borcu" u spomen-parku Gorica u Podgorici.

Vujanović je sinoć u Plavom dvoru na Cetinju priredio svečani prijem kojem su prisustvovali premijer Milo Ðukanović, članovi crnogorske Vlade, predstavnici diplomatskog kora i kulturnog i javnog života.

Povodom Dana državnosti, 13. i 14. jul proglašeni su za neradne dane u Crnoj Gori.

U Podgorici su, povodom Dana državnosti, u utorak dodijeljene Trinaestojulske nagrade, najviše nacionalno priznanje Crne Gore. Ovogodišnji laureati su reditelj Veljko Bulajić, profesor Igor Đurović, književnik Milorad Popović i muzičar Miladin Šobić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije