Crna Gora: Amnestija za petinu kazne, ubice bez pomilovanja

Radiosarajevo.ba
Crna Gora: Amnestija za petinu kazne, ubice bez pomilovanja

Skupština Crne Gore usvojila je sinoć Zakon o amnestiji, kojim je predviđeno da se osuđene osobe oslobode 20 posto izvršenja kazne zatvora. 

Parlament, međutim, nije prihvatio vladin amandman koji je predviđao da se amnestija odnosi i na osobe osuđene za teška ubistva, javlja Tanjug. 

Većinom glasova, s druge strane, prihvaćen je amandman oporbene Pozitivne Crne Gore, kojim je propisano da se od amnestije izuzimaju osobe osuđene za 'šverc' narkotika i kriminalno udruživanje. 

Nekoliko desetina građana Crne Gore, većinom članova porodica žrtava ubistava, apeliralo je u ponedjeljak na poslanike da ne glasaju za vladin amandman na Prijedlog zakona o amnestiji, koji je predviđao da pomilovanjem budu obuhvaćeni i osuđeni za teška ubojstva. 

"Poslanici Crne Gore, oporodice žrtava i građani apeliraju na vas da ne usvojite prijedlog Vlade da se osobama osuđenim za kazneno djelo teškog ubistva odobri pomilovanje. Počinit ćete novi zločin, ako usvojite amandmane Vlade. Porodice žrtava apeliraju na vas da ne dozvolite da nam ponovo ubijaju naše sinove i braću", piše u apelu poslanicima. 

Oko 300 osuđenika u zatvoru u Spužu štrajkovalo je glađu deset dana, tražeći da se amnestijom obuhvate i osuđeni za teška uboistva. Oni su prekinuli štrajk 26. sjula nakon što je vlada predložila da se amnestijom obuhvate i osuđeni za teška ubistva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije