'Crkva ne pretenduje da se bavi politikom'

Radiosarajevo.ba
'Crkva ne pretenduje da se bavi politikom'


Portparol SPC vladika bački Irinej izjavio je danas, poslije završetka sastanka s državnim vrhom Srbije, da crkva ne pretenduje da donosi odluke umjesto izabranih predstavnika naroda i da se bavi politikom, ali da ima i neotuđivo pravo da iznese svoje stavove o najvažnijim nacionalnim pitanjima, javlja Tanjug.

On je kao nedobronamjerne i neprimjerene odbacio sve insinuacije da crkva želi da se bavi politikom i dodao da je na sastanku prenijet stav Sinoda SPC i patrijarha o, kako je rekao, ultimatumu zapada, odnosno Bruxellesa i Washingtona

"Nadamo se i vjerujemo i Bogu se molimo da će naš državni vrh imati i savjesti i odogovrnosti i osjećanja za potrebe opstanka našeg naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je je Irinej bački. 

On nije želio da komentariše jučerašnju izjavu premijera Ivice Dačića i njegov odgovor na pismo Sinoda SPC i patrijarha, rekavši da nije ni upoznat sa njim, pa da s toga ne može da govori o stvarima koje ne zna. 

Na sastanku su bili predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije