Čović: Izašli smo s jednim kandidatom da dokažemo da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva

20
Radiosarajevo.ba
Čović: Izašli smo s jednim kandidatom da dokažemo da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Predsjednik HDZ Dragan Čović ne miri se s novim porazom njegove stranke od Željka Komšića u izboru za Predsjedništvo BiH. 

Zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora Borjana Krišto dobila je 165.000 glasova, najviše do sada. Čović smatra da će ih dobiti oko 180.000.

"Kampanju smo vodili drugačije nego prije, dobili smo zajedništvo Hrvatskog narodnog sabora, 11 stranaka podržalo je Krišto, što je bio i problem jer smo išli s jednim kandidatom kako bismo pokazali da Hrvati ne biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, nego to rade Bošnjaci. Imali smo kampanju koja je govorila o budućnosti, o problemima naroda, o ekonomskoj i socijalnoj problematici, pravnoj sigurnosti. Mislim da smo dobili pozitivnu reakciju", kazao je za HRT.

Dragan Čović: Mi smo ostvarili najbolji rezultat ikada

Dragan Čović: Mi smo ostvarili najbolji rezultat ikada

Smatra da bi nedovoljno bilo i 200.000 glasova.

"Glasovi su se usmjeravali, išle su zabilješke, čak i od islamske zajednice, svakoj porodici. Mi smo postigli što smo željeli - da naš narod želi imati legitimne predstavnike".

S Christianom Schmidtom razgovarao je sat vremena prije nego je Schmidt proglasio svoju odluku. Razgovarali su sedam, osam minuta, a on ga je uvjeravao da želi poslati poruku da mu je ključna ideja deblokirati proces.

Kazao je da ga je više puta pozivao da donese cjelovito rješenje.

Kaže da u Parlamentu FBiH Hrvati stoje dobro, imat će apsolutne većine u pet kantona, a na nivou BiH siguran je da rezultat garantuje potpunu uključenost u izvršnu vlast.

"Tu nema unaprijed zadanog partnera, partnerstvo se rađa od legitimnog rezultata kod bošnjaka, kod srpskog naroda. Želimo naglasiti, prije svega s predstavnicima međunarodne zajednice da ovo što radi bošnjački narod, da nam četrti put dovede u Predsjedništvo nekoga u ime nas. Razgovore ćemo voditi ozbiljno, želimo li biti kandidat EU-a, prvo moramo izmijeniti izborni zakon i ustav".

Poručio je da će se baviti životnim, ekonomskim, socijalnim pitanjima, uz politička pitanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije