Članovima Srpske radikalne stranke će se ipak suditi u Hagu

Radiosarajevo.ba
Članovima Srpske radikalne stranke će se ipak suditi u Hagu
Foto: N1 / Petar Jojić i Vjerica Radeta

Sud Ujedinjenih nacija za ratne zločine je odbacio zahtjev da se suđenje članovima Srpske radikalne stranke Vjerici Radeti i Petru Jojiću preda pravosuđu Srbije zbog mogućeg uticaja na svjedoke optužbe, saopštio je Međunarodni rezidualni mehanizam za ratne zločine, a navodi portal N1 televizije.

Iz Mehanizma su poručili da svjedoci protiv Radete i Jojića ne žele svoje lične podatke da objelodane pred sudom u Srbiji jer se boje za svoje živote.

Sudije su mišljenja da bi tužilaštvo imalo velike probleme u dokazivanju optužnice pred srbijasnkim pravosuđem jer svjedoci ne žele da se pojave pred sudom u Srbiji.

Pozvali su vlasti Srbije da optužene prebace u Hag.

Radeta i Jojić su optuženi za nepoštovanje suda jer su prijetili i pokušavali da podmite svjedoke u slučaju protiv predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Mehanizam je u junu 2018. godine donio odluku da se slučaj prebaci srbijanskom pravousđu, ali je ta odluka preinačena jer sudijama nije predočeno da svjedoci ne žele da se pojave pred sudom u Srbiji.

Trećeoptuženi član Srpske radikalne stranke Jovo Ostojić je preminuo, podsjetio je portal N1 televizije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije