Cijene garaža i parkirnih mjesta divljaju u bh. susjedstvu: Ko želi mora izdvojiti 54.000 eura

2
Radiosarajevo.ba
Cijene garaža i parkirnih mjesta divljaju u bh. susjedstvu: Ko želi mora izdvojiti 54.000 eura
Foto: Reddit / Ilustracija / Garaža

Garsonijera u suterenu nedaleko od glavnog zagrebačkog Trga prodaje se za 58.000 eura (oko 110.000 KM). Dok još čeka svog vlasnika, u susjedstvu je prodano garažno parkirno mjesto za 54.000 eura (oko 100.000 KM). Potražnja za garažama sve je veća pa i cijene rastu

"Prije svega zato što postoji deficit parkirnih mjesta. U Svetoj Klari garažna parkirna mjesta postižu cijenu od 15.000 do 30.000 eura", objasnila je za RTL Danas suvlasnica agencije za nekretnine Martina Naletilić.

I dok su garaže i dalje tražene, potražnja za stanovima još prošle godine počela je stagnirati.

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

"2023. godina se pokazala kao godina početka stagnacije u smislu pada potražnje. U početku se pričalo od 10 do 30 posto. Mislim da ćemo na kraju godine vidjeti da je bilo 30 do 40 posto pad potražnje. Treba imati na umu da je 2022. godina bila rekordna i da se prodavalo sve što je došlo na tržište", analizira stručnjak za nekretnine Sanjin Rastovac.

Novogradnja bi trebala zadržati cijenu bez rasta, očekuje se zato da će starogradnja pojeftiniti, tvrde stručnjaci.

"Mislim da će sad kupci imati sad veću šansu za pregovore nego što su imali prije godinu dana. Da neće biti konkurencija deset kupaca na jednu nekretninu i da će moći ispregovarati bolju cifru. Pokazalo se do sada da je to 10 posto, sada i više od 15 posto", dodaje Rastovac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije