Cigarete u Srbiji koštat će kao i u Njemačkoj, evo kada se očekuje poskupljenje

0
Radiosarajevo.ba
Cigarete u Srbiji koštat će kao i u Njemačkoj, evo kada se očekuje poskupljenje
Arhiv / Ilustracija

Ako je suditi po novom Akciznom kalendaru, koji je usvojen nedavno, cigarete bi u Srbiji na kraju 2025. godine mogle da koštaju kao i u zemljama Europske unije, odnosno oko pet eura jer je predviđeno da specifična akciza sa sadašnjih 0,63 eura po pakli skoči na čak 0,75 eura. 

To praktično znači da će u naredne četiri godine, pored ovog skoka, još devet puta promijeniti svoju vrijednost.

Prvi koraci su već napravljeni jer cigarete svih velikih proizvođača poskupljuju od 1. februara za 0,08 eura po pakovanju i to po odobrenju vlade, koja je prvo ovakvu saglasnost dala za brendove Japan Tobacco Internationala a prema saznanjima na posljednjoj sjednici to je uradila i za proizvode kompanija British American Tobacco (BAT) i Philip Morris.

Do sinhronizovane korekcije cijena naviše došlo je zbog uvećanja specifične akcize za 0,01 euro po pakli, koja važi od 1. januara ove godine. Tako će će pušači koji uživaju u brendovima British American Tobacco (BAT) i Philip Morris za svoje zadovoljstvo morati da izdvoje od 2,25 do 3,65 eura.

Na taj način je nastavljena praksa da s korekcijom akciza i proizvođači koriguju svoje cijene. Takav trend će se nastaviti sve do kraja 2025. godine a cilj ovih izmjena je usklađivanje sa standardima EU.

Po tim standardima do kraja 2025. godine država bi umjesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 eura na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 eura po paklici.

Drugim rječima za uživaoce duhanskog dima u Srbiji idu loša vremena jer bi za četire godine cijena pakle cigareta mogla da bude kao u nekim zemljama EU, gde je prosjek oko pet eura. Naime, maloprodajne cijene cigareta u EU se kreću u rasponu od 2,5 eura u Bugarskoj pa do blizu 10 eura u Irskoj.

Treba napomenuti da uz specifičnu akcizu, na cijenu cigareta zaračunava se i proporcionalna od 33 posto, koja nije mijenjana, a na sve to dodaje se i PDV.

Sa uvećanjem ovog nameta rastu i drugi, koje proizvođači moraju da izdvoje za državu, pa se zato cijene koriguju znatno više od utvrđenog uvećanja po osnovu specifične akcize jer proizvođačima od 0,08 eura ostaje nešto manje od 0,06 eura.

Pored cigareta, promijenit će se i cijena benzina zbog akciza. Najavljena su i druga poskupljenja a za sada znamo koliko će nas više koštati struja, voda, TV pretplate, usluge u bankama, porez na imovinu, piše Mondo.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije