CIA: Tuđman je 1995. godine htio bombardovati Beograd

Radiosarajevo.ba
CIA: Tuđman je 1995. godine htio bombardovati Beograd

U deklasifikovanim dokumentima CIA, koji se ovih dana objavljuju, navodi se, između ostalog, da je Zagreb bio spreman da raketira Beograd 1995. godine.

"Franjo Tuđman spreman je da raketira Beograd ukoliko JNA krene u pomoć krajiškim Srbima u slučaju ofanzive hrvatske vojske. Zagreb ima rakete koje mogu doći do Beograda", izvijestili su 21. jula 1995. godine službenici specijalnog odreda CIA-e za Balkan svoju centralu u Vašingtonu.

U dokumentima CIA, s kojih je skinuta oznaka tajnosti, navodi se i dokument u kojem službenici američke obaveštajne službe na deset stranica vrlo detaljno opisuju stanje u Hrvatskoj 1995. i predviđaju dalji razvoj događaja, pred akciju Oluja. Njihov zaključak je bio jasan - da će Hrvatska krenuti u napad na krajiške Srbe.

Međutim, kako javlja Jutarnji list, pogrešili su u procjeni kada će se napad i dogoditi. Mesec dana prije "Oluje" oni su svoje šefove obavijestili da će se napad dogoditi tek na jesen.

Razmatrajući moguću reakciju Beograda na ofanzivu hrvatske vojske, obavještajci CIA-e su procijenili da bi tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević u odbranu "SAO Krajine" mogao da pošalje oko 22.000 vojnika i 700 tenkova i teškog naoružanja. Ali, visoki hrvatski zvaničnici uvjerili su obaveštajce CIA-e da bi u tom slučaju Zagreb sigurno odgovorio raketiranjem Beograda.

Sudeći prema izvještaju od 21. jula, službenici CIA-e u to su povjerovali iako je stvarno stanje bilo sasvim drugačije. Naime, u tom trenutku Hrvatska vojska nije imala nikakvu operativnu mogućnost za gađanje ciljeva na daljini većoj od 27 kilometara, javlja Jutarnji.

Nekoliko mjeseci prije tog izvještaja, na vojnoj paradi bio je prikazan sustav S300 kojim se mogu gađati dalekometni ciljevi na zemlji, ali taj sistem nikada nije bio operativan. Osim S300, Hrvatska nije imala ni jedan drugi raketni sistem kojim bi se mogao dosegnuti Beograd ili neke bliže ciljeve.

Kao primjer Jutarnji navodi da je u samoj operaciji "Oluja" za gađanje aerodroma Udbina na prednje linije dovučeno topništvo kako bi gađalo taj objekt jer nije bilo druge mogućnosti. Tek je nakon "Oluje" kod krajiških Srba zarobljen jedan raketni sistem, Orkan.

Iako će se u kasnijim izvještajima službenici CIA-e čuditi što Milošević nije reagovao na ofanzivu hrvatske vojske, sasvim je sigurno da su i do njega došle informacije da je Tuđman spreman da napadne Beograd, a sigurno je vidio i sistem S300, što ga je pokolebalo u eventualnoj odluci da svojoj vojsci naredi ulazak u Hrvatsku, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije