Četvrti kvar aviona Croatia Airlinesa u deset dana

Radiosarajevo.ba
Četvrti kvar aviona Croatia Airlinesa u deset dana

Avion Croatia Airlinesa (CA) tipa Dash 8 Q 400 danas poslijepodne se na letu iz Dubrovnika za Atenu zbog kvara morao vratiti na dubrovački aerodrom, a to je četvrti kvar na tom tipu aviona u manje od dvije sedmice, javlja Hina.

Avion je sa zakašnjenjem od 90 minuta ponovno poletio iz Dubrovnika, a trideset putnika i posada nisu bili ugroženi, te nitko nije povrijeđen, saopšteno je ovoj agenciji u Zračnoj luci Dubrovnik.

Iz Croatia Airlinesa su saopštili da se avion vratio nakon polijetanja zbog manjeg tehničkog kvara na ručki na prostoru za prtljag. Ponovno je poletio u 16,55 sati s 90 minuta zakašnjenja.

To je četvrti kvar u manje od dvije sedmice koji se dogodio na avionima Croatia Airlanesa tipa Dash.

Glavni inspektor za avionske nesreće Dinko Vodanović izjavio je za Hinu da za sada nema informacije o tom događaju jer se očigledno radi o manjem kvaru koji se Agenciji za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda aviona prijavljuje u roku od najviše tri dana, a ne odmah, kao kod avionskih nesreća.

Ponovio je da avione Dash pogoni motor PT 6 najpouzdaniji na svijetu, koji se ugrađuje u velik broj tipova aviona, a ne samo u Dasheve, ali da je avion sprava složena od više desetina hiljada dijelova.

'Kupovina aviona Dash nije preporučljiva'

Na pitanje bi li preporučio aviokompanijama da se u nabavci odluče za tu vrstu aviona, rekao je da ga prema svim pokazateljima ne bi kupio ni preporučio, ali tvrdi da su ti avioni kod hrvatskog nacionalnog avioprevoznika redovno i kvalitetno održavani.

"Prema svim pokazateljima ja ga ne bih kupio ni preporučio. Moram priznati da mehaničari za takve avione govore da su 'poluproizvodi'. Kao osoba koja se dugo bavim ovim poslom smatram da ima više mana i da će se početi povlačiti iz upotrebe tek kada se dogodi neka velika nesreća. No, u konkretnom slučaju tvrdim da su ti avioni kod našeg domaćeg avioprevoznika redovno i kvalitetno održavani jer su naši inženjeri i mehaničari ljudi koji vole svoj posao i rade ga dobro", rekao je Vodanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije