14-godišnjaku amputirane obje ruke: Igrao se petardom

Fena
14-godišnjaku amputirane obje ruke: Igrao se petardom
ATV / Petarde / Ilustracija
Četranestgodišnji dječak operiran je u ponedjeljak navečer u Ljubljani nakon teških povreda izazvanih petardom i ljekari su mu morali amputirati obje šake, potvrdio je u utorak na konferenciji za novinare ljubljanski Klinički centar (UKC).

"Dječak ima povrede lica, očiju i sluha, a povrede ruku bile su tako teške da smo ih morali amputirati kod zapešća", izjavio je na konferenciji za novinare dr. Uroš Ahčan, predstojnik odjela za opekline,  plastičnu i  rekonstrukcijsku kirurgiju.

Nesreća se dogodila u dječakovoj sobi, gdje se po svoj prilici igrao zabranjenim pirotehničkim sredstvima, kad je izazvao eksploziji jače petarde.

Prema navodima ljekara, pacijent je pri svijesti i stabilan, ali će posljedice osjećati cijeli život, a rekonstrukcija ruku nije bila moguća.

"On je sada kandidat za presađivanje. Čekamo na napredak medicine", kazao je Ahčan.

Iako je korištenje petardi u Sloveniji strogo zabranjeno i ograničeno, osim u dane novogodišnjih praznika, uz stalna upozorenja policije i drugih službi, nesreće se događaju svake godine, s teškim posljedicama, a žrtve su obično vrlo mlade osobe.

Lani je u Sloveniji zabilježeno 15 slučajeva teškog ranjavanja pirotehničkim sredstvima, najviše među tinejdžerima i mlađim osobama, a tri osobe tom prilikom izgubile su ruku i postale trajni invalidi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije