Četnički komandant Nikola Kalabić opet rehabilitovan

12
Radiosarajevo.ba
Četnički komandant Nikola Kalabić opet rehabilitovan
Foto: Youtube / Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu, sudija dr Dragan Obradović, donio je odluku o rehabilitaciji četničkog komandanta Nikole Kalabića.

Rješenje o rehabilitaciji donijeto je 5. jula, na 54 kucane strane. Tokom desetogodišnjeg postupka, Viši sud u Valjevu saslušao je više svjedoka i ostvario uvid u niz dokumenata pribavljenih iz istorijskih arhiva i vojnih institucija.

Zahtjev za rehabilitaciju podnijela je prije deset godina Valjevka Vesna Dragojlović, Kalabićeva unuka.

Elegancija i podrška: Mirela Bećirović u centru pažnje na reviji mladih dizajnera

Elegancija i podrška: Mirela Bećirović u centru pažnje na reviji mladih dizajnera

Prvo rješenje o rehabilitaciji Nikole Kalabića isti sudija je donio krajem aprila 2017. godine. Ali, ovo rješenje je, poslije žalbe protivnika predlagača, ukinuto početkom maja 2018. godine. Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovni postupak.

Zastupnik Srbije, Viši javni tužilac u Valjevu će podnijeti žalbu i na posljednju odluku Višeg suda o rehabilitaciji četničkog vojvode Nikole Kalabića, prenose srbijanski mediji.

Podsjetimo, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 2018. rješenje o rehabilitaciji nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikole Kalabića i vratio predmet Višem sudu u Valjevu na ponovno odlučivanje.

Kalabićeva unuka Vesna Kalabić izjavila je da hoće da “skine ljagu sa dedinog imena“. 

Nikola Kalabić je prije rata bio geometar Katastarske uprave u Valjevu. Na početku prilazi četnicima Koste Pećanca i dobija čin vojvode. Ubrzo se, međutim, razilaze, a Kalabić prilazi Ravnogorskom pokretu Draže Mihailovića, gdje je prvo bio komandant Prateće čete, a potom komandant Gorske kraljeve garde, koja je, prema navodima historičarke Jelene Đureinović, bila jedna od najozloglašenijih četničkih jedinica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije