Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka: 'Upalila sam TV i vidim dijete...'

0
Radiosarajevo.ba
Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka: 'Upalila sam TV i vidim dijete...'
Foto: Provjereno / Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka

Nakon 18 godina od posvojenja, dvije majke su otkrile da su njihovi posvojeni sinovi zapravo biološka braća te da su im Centri za socijalnu skrb prešutjeli ključne informacije o njihovom zdravstvenom stanju.

"Slučajno sam upalila TV i vidim na televiziji dijete slično mojem djetetu. Ne slično, nego isto. I ja ne mogu vjerovati i slušam ženu što priča", kaže anonimna majka, koja je čekala dvije godine nakon toga da njezin sin napuni 18 godina kako bi mogla nazvati majku djeteta koje je vidjela na televiziji.

Svi segmenti njihovih životnih priča u tom su trenutku sjeli na mjesto i objema je postalo jasno da im je Centar preko kojeg su posvojile djecu prešutio životno važnu informaciju – da će djeca vjerojatno biti teško bolesna.

Mozgalica: Šta je pogrešno na ovoj slici?

Mozgalica: Šta je pogrešno na ovoj slici?

U Centru su drugoj majci rekli kada je došla potpisivati papire o posvojenju da tek kad njezin posvojeni sin navrši 18 godina može saznati imali li braću ili sestre

Već u dobi od pet mjeseci počeli su veliki zdravstveni problemi.

"Kad smo prvi put došli u bolnicu, Rebro je poslalo službenu notu Centru Varaždin i Varaždin je sve papire poslao. Međutim, ti su papiri završili meni u rukama. Ja nisam znala što je u koverti, ja sam mislila to su svi nalazi koje su oni pravili u bolnici. Dok nije nakon tri mjeseca dijete opet završilo u bolnici, idem vidjeti te papire i tek sam tad shvatila kakvi se papiri nalaze u toj koverti", kaže majka.

Policija u Srbiji reagovala nakon što je majka na TikToku udarala svoju bebu

Policija u Srbiji reagovala nakon što je majka na TikToku udarala svoju bebu

Činjenica da su Centri za socijalnu skrb znali za potencijalne zdravstvene probleme obitelji djece, a nisu ih obavijestili, izazvala je šok i osjećaj prevare kod majki.

"Osjećate se prevareno, diskriminirano, tužno, bez obzira na to što ste prihvatili život kakav ste prihvatili, znajući nakon toliko godina koju smo težinu života prošli ja i moje dijete, moja obitelj, bake i djedovi, prijatelji. To nije samo težina mene i mog djeteta", kaže Vlatka Ozimec.

Svu dokumentaciju koju imaju dale su odvjetniku.

"Tu postoji moralna i zakonska obaveza obavijestiti nekog o zdravstvenom stanju, pogotovo u ovakvim slučajevima kada imaš relevantnu medicinsku dokumentaciju da postoje ozbiljne poteškoće i zdravstveni problemi", objašnjava odvjetnik Nino Ćosić i dodaje kako se radi o velikom propustu CZS-a Varaždin.

Ove mame odštetu traže zbog sigurnosti da će njihova djeca, ali i oni koji su im posvetili svoje živote, dobiti svu skrb kada im jednom zatreba.

"Ovo nije iz nekakve potrebe da mi sad financijski procvjetamo jer nema tog novca koji vam može platiti vlastiti život koji ste faktički izgubili. Djeca nam rastu, mi starimo, obolijevamo", ističe Vlatka Ozimec.

Ubijen muškarac u Srbiji, u toku velika potraga za ubicom - otkriveno o kome je riječ

Ubijen muškarac u Srbiji, u toku velika potraga za ubicom - otkriveno o kome je riječ

Upornost tih dviju majki, koje od njih nisu dizale ruke, isplatila se, koliko je to bilo moguće. Marko razumije gotovo sve što mu se govori. Komunicira pomoću piktograma, iako nikada neće govoriti, a emocije itekako pokazuje.

"Ja sam ustvari sretna što sam imala priliku brinuti se o takvoj osobi zato što sam dobila jako puno pozitivnih stvari od njega. Ja sam shvatila kroz ovo dijete što je najbitnije u životu, znači zdravlje, sreća i ljubav", ističe mama Vlatka.

Budući da već tri mjeseca nisu dobili nikakav odgovor od institucija kojima se njihov odvjetnik obratio, spremne su ići i u tužbu.

"Želim istinu i želim pravdu. Mislim da neko mora biti odgovoran za ovo što se radilo, ne samo meni i mom djetetu nego i svim obiteljima koje su na takav način prošle. Želim da neko bude odgovoran", poručuje Vlatka Ozimec.

Vlatki je bešćutno ponuđeno da Marka vrati, ali ni jedna od ovih žena nikad nije ni pomislila na tu opciju. Umjesto toga cijeli su život podredile upravo njihovim potrebama, piše Dnevnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije