Čelnici Radija 101 pod istragom

Radiosarajevo.ba
Čelnici Radija 101 pod istragom

Protiv bivših čelnika zagrebačkog Radija 101, Darija Duspera i Tamare Pavlice zatražena je istraga zbog sumnji da su počinili nezakonitosti teške oko 18 miliona kuna. Njihov nasljednik Drago Perić, koji je ukazivao na nepravilnosti stare uprave, osumnjičen je za štetu veću od pola miliona kuna.

Kako prenosi tportal, Županijsko odvjetništvo iz Zagreba tereti Duspera i Tamaru Pavlicu, koja je bila članica Uprave, za sticanje lične koristi od 2005. do 2009. godine, jer su službenim kreditnim karticama navodno plaćali vlastite račune i podizali gotovinu. Dusper je, prema navodima DORH, na taj način potrošio više od 1,5 miliona kuna, a Pavlica oko pola miliona.

Dusper i njegov naslednik i sadašnji predsednik Uprave Radija 101 Drago Perić osumnjičeni su, pride, za neplaćanje poreza i doprinosa na plate. Za najveću štetu Tužilaštvo sumnjiči Duspera koji je plaćanjem dela plata preko studentskih ugovora državu uskratio za poreze na dohodak, posebne poreze, te doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje. U zahtevu za pokretanjem istrage Tužilaštvo ističe da je na taj način radiju pribavio protivpravnu korist od oko 15,8 miliona kuna.

Na isti način je, prema navodima Tužilaštva, Perić tokom 2010. godine pribavio "protivpravnu imovinsku korist" nešto manju od 80 hiljada kuna. Sumnja se da je Perić u periodu od novembra 2009. do maja 2010. godine isplaćivao plate sa računa drugog trgovačkog društva, čime je napravio štetu od dodatnih 450 hiljada kuna.

Perić je, inače, nakon što je došao na čelno mesto u Upravi i reviziji poslovanja, podnio krivičnu prijavu protiv Duspera.

Kako je istražni zahtjev podnesen posljednjeg dana augusta, postupak će se voditi po starom Zakonu o kaznenom postupku, a s obzirom da osumnjičeni nisu uhapšeni, istražni sudija nije vezan rokom u kojem mora odlučiti hoće li protiv njih pokrenuti istragu ili će zahtjev odbaciti kao neosnovan.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije