Čedomir Jovanović: Nikad neću promijeniti stav o Šešelju

Radiosarajevo.ba
Čedomir Jovanović: Nikad neću promijeniti stav o Šešelju

Predsjednik srbijanske Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović poručio je da nesposobnost tužilaštva u mnogim slučajevima kao i u slučaju Vojislava Šešelja koji je danas oslobođen svih optužbi u Hagu, nikada neće biti razlog da odustanu od sopstvenog sistema vrijednosti i posebno ne da promijene stav o Šešelju, koji će zauvijek ostati jedna od najbizarnijih ličnosti ultradesničarskog političkog taloga.

"Presuda Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom oslobodila ga je po tačkama optužnice ovog suda, ali nikad ne može biti kao nijedna druga presuda ovog suda koja je izazvala kontroverze, razlog za aboliranje politike zločina i svega drugog što je ratna politika devedesetih uradila od našeg društva i cijelog regiona.

Sijanje nacionalne mržnje i mržnje prema svakom ko drugačije misli, ugrožavanje osnovnih ljudskih prava, prijetnje novinarima i gušenje slobode medija, nesposobnost da se shvati vrijeme u kojem živimo i svijet koji nas okružuje, predstavljaju najizraženije tekovine ove politike i danas se Srbija sa njihovim povampirenjem suočava više nego ikad od pada Miloševićeve vlasti", navodi se na zvaničnoj stranici LDP-a.

Jovanović je istakao da "nesposobnost tužilaštva u mnogim slučajevima, kao i u Šešeljevom, nikada neće biti razlog da odustanu od sopstvenog sistema vrijednosti i posebno ne da promijene stav o Šešelju, koji će zauvijek ostati jedna od najbizarnijih ličnosti ultradesničarskog političkog taloga", rekao je Jovanović.

Napominje da je tokom cijele svoje političke karijere, od sijanja mržnje i straha devedesetih, kada je bio "pajac Miloševićeve zločinačke politike, do današnjeg pokušaja da vrati na političku scenu ideje koje Srbiju nepogrešivo vode u propast, od uvezanosti sa organizatorima atentata na Zorana Đinđića do današnjeg divljanja po srpskoj političkoj sceni, Šešelj bio i ostao paradigma politike koje se stidi svaki razuman i pristojan čovjek u Srbiji".

"U zemlji uređenih institucija i vladavine zakona, Šešelja bi tek sad čekalo da odgovora za cijelu svoju zločinačku karijeru. U današnjoj Srbiji će ostati batina u rukama vlasti i eksponent najvulgarnijih poriva našeg društva. Srbija će postati zrelo i normalno društvo kad ličnosti kao Šešelj konačno prestanu da stoje na putu između nje i bolje budućnosti i kad ga jednom konačno smjesti u udžbenike historije kao jedan od najboljih primjera za greške koje kao društvo nikad ne smijemo da ponovimo", poručio je Jovanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije