Čačić podnio ostavku na sve funkcije u vladi

Radiosarajevo.ba
Čačić podnio ostavku na sve funkcije u vladi

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar ekonomije Hrvatske Radimir Čačić podnio je danas poslijepodne ostavku na sve dužnosti u Vladi nakon što ga je sud u mađarskom Kapošvaru jutros pravomoćno osudio na godinu dana i deset mjeseci zatvora zbog saobraćajne nesreće koja se 8. januara 2010. godine dogodila u Mađarskoj, a u kojoj su poginule dvije osobe.

Potpredsjednik hrvatske vlade mora u zatvor

Podnoseći ostavku na sve dužnosti, Čačić je u Banskim dvorima ponovno izrazio duboko žaljenje obitelji Liptak zbog tragedije koja se dogodila u Mađarskoj.

"Izražavam duboko žaljenje zbog užasne nesreće u Mađarskoj koja je pogodila obitelj stradalih, ali nije ostavila ni male posljedice na mene i moju obitelj. Zahvaljujem predsjedniku vlade na podršci koja je bila natprosječno dobra. Svjestan sam odgovornosti prema građanima, državi, strateškim partnerima i premijeru", rekao je Čačić, zahvalio se premijeru na podršci i podnio neopozivu ostavku na sve funkcije.  

Kaznu će služiti u Hrvatskoj

Čačićev advokat Čedo Prodanović izjavio je da će Čačić kaznu služiti u Hrvatskoj, što mu dozvoljava Konvencija Vijeća Europe o transferu osuđenih osoba iz 1983. i Dodatni protokol te konvencije iz 1997. koje je Hrvatska potvrdila 1994., odnosno 2009. Po toj konvenciji, transfer mora zatražiti osuđena osoba, s time se moraju suglasiti obje države, a pritom se mora voditi računa o načelu uzajamnosti.

Prodanović je naglasio da je iznenađen što je sud prvostepenu uslovnu kaznu preinačio u bezuslovnu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije