Bundestag: Nema ubrzanih eurointegracija Balkana

Radiosarajevo.ba
Bundestag: Nema ubrzanih eurointegracija Balkana
Foto: Reuters

Njemački parlament odbio je zahtjev Socijaldemokratske stranke o održavanju vanredne sjednice na kojoj bi bio donesen novi koncept evropske perspektive za zemlje jugoistočne Evrope. Namjera je bila ubrzanje integracije, javlja u petak Deutsche Welle.

Kriteriji su svetost

Greške koje je počinila tokom raspada Jugoslavije Evropska unije nastojala je ispraviti Solunskim sporazumom 2003. godine: 20 miliona stanovnika zemalja bivše Jugoslavije dobilo je obećanje da ima ozbiljnu šansu da se s vremenom pridruže EU-u, rekao je poslanik Socijaldemokratske stranke Dietmer Nietan, prenosi Fena.

“Nakon što je usvojen Lisabonski sporazum, smatramo da je došlo krajnje vrijeme da ovo naše obećanje ne ostane samo mrtvo slovo na papiru. Naše obećanje mora biti obnovljeno i potaknuto jednom konkretnom političkom inicijativom”, dodao je.

Socijaldemokrati su pozvali njemačku vladu da se jače zauzme za evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana na narednoj sjednici Vijeća Evrope 10. decembra u Bruxellesu. Zahtjev socijaldemokrata podržala je i stranka Zeleni.

“Moramo mijenjati perspektivu. U našem je interesu da jugoistočna Evropa bude dio EU-a. Moramo ispraviti grešku koju smo prethodno počinili”, kazala je članica parlamenta Marieluise Beck.

Vladajuća koalicija je međutim odbacila zahtjev socijaldemokrata s obrazloženjem da je zemljama jugoistočne Evrope data mogućnost članstva u EU-u, ali tek onda kada za to ispune i posljednji kriterij, javlja Fena.

Nužno suočavanje s prošlošću

“Objavljivanje tačnog datuma za članstvo u Uniji prije završetka pregovora je potpuno besmisleno. To odbacujemo! Jasna evropska perspektiva za zemlje jugoistočne Evrope postoji, ali čvrsto obećanje za članstvo u Uniji nećemo dati”, poručio je zastupnik Kršćansko-demokratske stranke Peter Beyer.

I koalicijski partneri demokršćana, njemački liberali, podržavaju evropsku perspektivu zapadnog Balkana. Zapadni Balkan ne smije biti, kažu, neevropski otok u centru Evrope. Međutim, za svoj uspjeh svaka zemlja će biti pojedinačno nagrađena.

“Albanija i Crna Gora su predale svoju kandidaturu, ali one još nisu potpuno spremne. Crna Gora nešto više ispunjava privredne i političke kriterije. Srbija, Bosna i Hercegovina i Kosovo moraju da se suoče sa svojom prošlošću i da više sarađuju s Haškim tribunalom. Dakle, smatramo da spremnost zemalja mora biti i ubuduće pojedinačno procjenjivana, a ne da sve zemlje tretiramo u jednom paketu”, kazao je poslanik liberala Oliver Lukšić.

Za pomoć zemljama jugoistočne Evrope do sada je utrošeno 25 milijardi eura, od čega je samo Njemačka do prošle godine izdvojila 1,6 milijardi, i time važi kao najveći donator, navodi DW.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije