Budimo realni: 'Evropa u ovom trenutku ne želi Balkan'

Radiosarajevo.ba
Budimo realni: 'Evropa u ovom trenutku ne želi Balkan'

"Balkanu iskreno treba poručiti da u ovom trenutku nema pozitivnog raspoloženja među evropskim državama za nastavak daljeg širenja EU", izjavio je koordinator Inicijative za saradnju u jugoistočnoj Evropi Erhard Busek.

Busek je za beogradske "Večernje novosti" rekao da je zato veoma nezahvalno predviđati tempo evropskih integracija Srbije i ostalih zemalja u regionu.

On smatra da je ekonomska kriza više izgovor nego što je realna kočnica širenju EU i ističe da mnogo veću kočnicu predstavljaju nagomilani unutrašnji problemi sa kojima se Evropa sve teže nosi.

Busek, koji je nekada predsjedavao Paktom za stabilnost, istakao jeda ostaje pri stavu da bi u EU najbolje bilo primiti cijeli Balkan čime bi bila izbjegnuta situacija da jedna zemlja blokira integraciju druge, kao što je to slučaj sa Slovenijom i Hrvatskom.

"Ostajem i pri uvjerenju da bi idealna godina za ulazak regiona u EU bila 2014. - tačno na stogodišnjicu Prvog svjetskog rata", naglasio je austrijski političar i poručio političarima u Beogradu da nastave provođenje reformi i da rade na ispunjavanju svih uslova koje je postavila međunarodna zajednica.

Busek je ocijenio da ne postoji mogućnost da neko iz EU "smekša" Holandiju da prihvati odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i bez generala Ratka Mladića u Hagu i dodao da su Holanđani kada je riječ o tome u ovom trenutku "tvrđi" nego ikada ranije.

Večernje novosti / radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije