"Budi muško" i nasilje među srednjoškolcima

Radiosarajevo.ba
"Budi muško" i nasilje među srednjoškolcima


Rezultati istraživanja "Inicijativa mladića za prevenciju rodno uvjetovanog nasilja u regiji" koje je provedeno u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, predstavljeni su danas u Zagrebu, javlja Hina. Međunarodna konferencija održat će se uz srijedu 16. decembra i u Sarajevu, a istraživanje je provedeno na 2500 srednjoškolaca iz pet gradova – Banja Luke, Beograda, Prokuplja, Sarajeva i Zagreba. Rezultati pokazuju visoku stopu rodnog i vršnjačkog nasilja među srednjoškolcima u cijeloj regiji.

Hrvatsko istraživanju provedeno na 618 učenika dviju zagrebačkih strukovnih škola, pokazalo je da je 73 posto učenika ponizilo drugog mladića ili dječaka, 65 posto njih je udarilo rukom ili nogom drugog mladića ili dječaka, dok ih je 71 posto gurnulo drugog mladića ili dječaka.

Nasilje nad djevojkama i ženama tokom posljednja tri mjeseca također je, po riječima Martine Prpić s Instituta za društvena istraživanja, zabrinjavajuće.

Četiri posto ispitanih mladića tvrdilo je da je prisililo djevojku ili neku drugu ženu na izvođenje neke seksualne aktivnosti s njima, tri posto ih je udarilo
djevojku, a četiri posto ih je nju ošamarilo.

Zanimljive su i tvrdnje mladića da ih gotovo polovica ima neka seksualna iskustva, a seksualne su aktivnosti započeli s 14 godina, rekla je Prpić, koja pozitivnom viješću drži činjenicu da velik postotak ispitanika ima visok stupanj samopoštovanja i samopouzdanja, te navode kako imaju podršku u zajednici i u obitelji.

Potpredsjednica Vlade RH Đurđa Adlešić ustvrdila je da rana izloženost nasilju u obitelji tokom djetinjstva povećava vjerovatnost pojave nasilja u adolescentskoj dobi za čak 40 posto. Europska praksa, kako je kazala, pokazuje da 15 posto djece i mladih kontinuirano trpi nasilje.

Vezano: Konferencija "Mladići i promjene" u Sarajevu

hina/fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije