... / Brod smrti na Hvaru: Djeca zbog otrovnog plina imaju promjene na mozgu

15. 08. 2019. u 16:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Petogodišnji italijanski dječak i njegova 14-godišnja sestra, koji leže u induciranoj komi na respiratoru u splitskoj bolnici, imaju promjene na mozgu zbog udisanja ugljikova monoksida, javlja Slobodna Dalmacija.

Brat i sestra i dalje leže na Jedinici intenzivnog liječenja u splitskoj bolnici, gdje se ljekari danonoćno bore za njihove živote.

Završena obdukcija: Poznato od čega je preminuo turista na Hvaru

No, ljekari strahuju da bi onog trenutka kad budu skinuti s respiratora i kada dođu svijesti, dakle kad više ne budu sedirani i u stanju inducirane kome, moglo bi doći do neuroloških problema.

Promjene na mozgu nastale od udisanja otrovnog plina

Jučer je otrovanoj djeci napravljena magnetska rezonanca mozga te je i kod djevojčice i kod dječaka pokazala određene promjene na mozgu, ali zasad još niko ne može znati o kakvim se promjenama tačno radi i koliko su ozbiljne. No, ono što je neupitno je da su te promjene nastale kao posljedica udisanja otrovnog ugljikova monoksida.

Dvoje djece sa broda u Hvaru u teškom stanju: Otkazali im vitalni organi

Trovanje turista u Hrvatskoj: Djeci se i dalje bore za život, još se ne zna uzrok

"Oni se nalaze u induciranoj komi i priključeni su na respirator, kako bi njihov mozak trebao što manje kisika, da bi se što bolje i što prije oporavio, odnosno kako bi bili što manji metabolički zahtjevi mozga i da se pokuša prirodnim procesom oživljavanja moždanih stanica. To se ne može postići nikakvim lijekovima, već prirodnim procesima, a za to je najbolje stanje mirovanja mozga", rekao je Slobodnoj Dalmaciji jedan splitski neurolog, koji je želio ostati anoniman, piše Index.

Uhapšeni vlasnik i kapetan broda, brane se sa slobode

Zbog tragedije u kojoj je smrtno stradao jedan Italijan, a dvoje djece je i dalje u komi i na aparatima, uhapšeni su vlasnik i kapetan broda.

Kako je objavila policija, uhapšeni su jer su u brod ugradili agregat iz kojeg je curio otrovni plin.

Danas ujutro su odvedeni pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. Pušteni su da se brane sa slobode jer nije bilo elemenata za određivanje pritvora.

NEMA KOMENTARA