Britanci usporedili cijene u 10 svjetskih hit destinacija: Evo gdje se isplati ljetovati

Radiosarajevo.ba
Britanci usporedili cijene u 10 svjetskih hit destinacija: Evo gdje se isplati ljetovati
Foto: MS Bank / Cijene ljetovanja

U istraživanju britanske M&S banke, Pula je među deset odabranih turističkih destinacija jedna od četiri najskuplje, gdje su cijene narasle u odnosu na prošlu godinu, prenosi Net.hr.

Britanci ljeti masovno hrle u toplije krajeve i na južna mora, ali pritom paze da ih domaćini ne nasanjkaju napuhanim cijenama.

Daily Mail objavio je istraživanje britanske M&S banke u kojem su uspoređene prosječne cijene ljetovanja u deset odabranih turističkih destinacija širom svijeta.

Turisti koji ovoga ljeta putuju u inostranstvo imaju sreće, jer su cijene u prosjeku niže za čak 750 funti u odnosu na prošlu godinu, piše Daily Mail.

U obzir su uzete prosječne cijene ovosezonskih sedmodnevnih aranžmana za četveročlanu pordicu u periodu od 27. jula do 3. augusta te su uspoređene s lanjskim cijenama u istim odredištima. U šest od njih deset cijene su niže nego lani.

Pula i Dubai

Ali, Pula nije među njima već je među četiri najskuplje ljetne destinacije uvrštene u ovo istraživanje, s prosječnim rastom cijena od 0,7 posto u odnosu na lanjsku sezonu. Dok je cijena sedmodnevnog ljetovanja za četveročlanu porodicu u Puli lani bila bila 3.348 funti, ovog je ljeta 3.372 funti ili 24 funte više (kurs funte trenutno je 1,12 eura).

Od Pule je za dvjestotinjak funti skuplji razvikani Dubai (3.576 funti), Orlando na Floridi gdje je i Disneyland (4.792 funte) te kanadski Toronto (5.076 funti), s tim da putovanje do Orlanda i Toronta podrazumijeva prekookeanske letove.

Cijene ljetovanja - undefined

Foto: MS Bank: Cijene ljetovanja

Najjeftinija destinacija u ovom istraživanju je resort Sunny Beach u Burgasu na bugarskoj obali Crnog mora gdje, prema ovom istraživanju, sedmodnevno ljetovanje za četveročlanu porodicu košta 2.596 funti, što je čak 540 funti jeftinije nego lani.

Po skupoći, odnosno jeftinoći slijede Algarve, pokrajina na jugu Portugala (2.980 funti), čuvena turska Antalya (3.072 funti), mladim Britancima omiljeni grčki otok Zakynthos u Jonskom moru (3.124 funti), departman Dordonja na jugozapadu Francuske (3.312 funti) te španski Lanzarote, jedan od otoka u Kanarima (3.336 funti). Sva ta odredišta pomizračunu Britanaca jeftinija su od Pule, Dubaija, Orlanda i Toronta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije