Brisel: Otkazana pristupna konferencija s Hrvatskom

Radiosarajevo.ba
Brisel: Otkazana pristupna konferencija s Hrvatskom

Češko predsjedništvo u srijedu je odlučilo otkazati pristupnu konferenciju s Hrvatskom planiranu za petak 26. juna, jer zbog slovenske blokade nema nijednog poglavlja koje bi se moglo otvoriti ili zatvoriti.

„Predsjedništvo žali što uprkos brojnim pokušajima Komisije i predsjedništva nije došlo do napretka u pristupnim pregovorima“, rekao je izvor češkog predsjedništva.

Ovo je prvi put da se tokom jednog predsjedništva ne održi nijedna Međuvladina konferencija o pristupanju otkako je Hrvatska započela pregovore u oktobru 2005, javila je Hina.

Slovenija sada ukupno blokira 13 pregovaračkih poglavlja; devet spremnih za otvaranje i četiri za zatvaranje, s uvijek istim obrazloženjem da Hrvatska u dokumentima koje dostavlja Evropskoj uniji prejudicira međusobnu granicu.

„Granični spor ostaje bilateralno pitanje koje samo Slovenija i Hrvatska mogu riješiti“, ističe češko predsjedništvo koje dodaje da "formalni izostanak napretka u pregovorima ne održava stvarni napredak koje je Hrvatska postigla na terenu".

Blokada je započela 30. oktobra prošle godine, kada je Hrvatska trebala otvoriti četiri poglavlja - Sloboda kretanja kapitala, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, Sloboda, pravda i sigurnost i Okoliš, a zatvoriti pregovore u dva-Transevropske mreže i Vanjski odnosi.

Slovenija je tada dopustila zatvaranje samo jednog poglavlja - Vanjski odnosi.

Mjesec i po kasnije, na sljedećoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju, 19. decembra, broj blokiranih poglavlja narastao je na deset, od kojih osam za otvaranje i dva za zatvaranje.

Hrvatska je tada na zadnjoj pristupnoj konferenciji pod francuskim predsjedništvom otvorila pregovore u poglavlju Javne nabave, a zatvorila Pravo intelektualnog vlasništva, Informacijsko društvo i mediji i Ekonomska i monetarna politika.

Ranije blokiranim poglavljima koja su bila spremna za otvaranje pridružila su sljedeća poglavlja: Poljoprivreda i ruralni razvoj, Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, Ribarstvo, Pravda, sloboda i sigurnost, Vanjska, sigurnosna i odbrambena politika.

Poglavlju Transevropske mreže, koje je bilo spremno za zatvaranje 30. oktobra, tada se pridružilo i poglavlje Carinska unija.

U međuvremenu, Hrvatska je ispunila mjerila za otvaranje pregovora u poglavlju Porezi, a za zatvaranje u poglavlju Pravo trgovačkih društava i Statistika. Poglavlje Statistika blokirano je u utorak.

Ovo je treći put da češko predsjedništvo otkazuje Međuvladinu konferenciju o pristupanju s Hrvatskom.

Prva pristupna konferencija bila je predviđena za 27. mart, ali je odgođena je na 24. april. Budući da ni do tada nije bilo napretka u rješavanju slovenske blokade, češko predsjedništvo ju je ponovno odgodilo za 26. juni.

Vezano: Odjeci spora sa Hrvatskom: Janša pozvan na policijsko saslušanje

Vezano: Zbog spora s Hrvatskom, A. Juri napustio Pahorovu stranku

Fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije