Branimir Glavaš otkazao konferenciju za medije

Radiosarajevo.ba
Branimir Glavaš otkazao konferenciju za medije
Osvježeno: 09:35



Konferencija za novinare predsjednika Zajednice udruga HDSSB-a (ZUHDSSB) Branimira Glavaša, koja je trebala biti održana danas u Mostaru, odgođena je do daljnjeg zbog, kako je saopćeno iz ZUHDSSB-a, novonastalih okolnosti.

U saopšenju se dodaje da je u toku vanredna sjednica Predsjedništva Zajednice udruga Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje i Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje.

Branimira Glavaš, odbjegli osuđenik za ratne zločine, kojeg je Sud u Hrvatskoj osudio na osam godina zatvora zbog ubistva osiječkih Srba 1991. godine, za danas je naime bio zakazao konferenciju za novinare na kojoj je trebao iznijeti nove detalje o zločinima u Osijeku. Glavaš je također najavio da će govoriti i o onima koji su te zločine počinili, a što istražioce nikada nije interesovalo.

On za federalne medije nije želio reći da li će ostati u BiH i čekati da Hrvatska, u skladu sa međunarodnim sporazumom sa BiH, zatraži izvršenje kazne u BiH ili će se vratiti u Hrvatsku, iz koje je pobjegao u maju 2009. godine, nakon izricanja presude.

Kazna sa deset smanjena na osam godina zatvora

Vrhovni sud Hrvatske smanjio je u petak, 30. jula, kaznu koju je Županijski sud u Zagrebu izrekao Glavašu zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku 1991. godine, sa 10 na osam godina zatvora, čime su se stekli uslovi da ga vlasti BiH uhapse i upute na izdržavanje kazne.

Odlukom Vrhovnog suda, presuda Glavašu, postala je pravosnažna, što je osnovni preduslov da bi se uputio na izdržavanje kazne na teritoriji BiH.

"Nisam kriv, osudili su nevinog čovjeka i riječ je o političkoj kompromisnoj presudi. Ako su suci Vrhovnog suda nedvojbeno utvrdili da sam kriv za brutalne zločine nad civilnim stanovništvom za vrijeme Domovinskog rata, onda mi je sud trebao izreći maksimalnu zatvorom propisanu kaznu", komentarisao je presudu za Index Glavaš odmah nakon što je ona javno objavljena u petak.

Branimir Glavaš više nije zastupnik Hrvatskog sabora

"Branimir Glavaš više nije saborski zastupnik", potvrđeno je iz Sabora jer onog trenutka kada je Vrhovni sud pravomoćno osudio Glavaša na osam godina zatvora stekli su se svi zakonski uslovi da ovom saborskom zastupniku prestane mandat, prenosi Index.hr.

Prema zakonu, saborski zastupnik ne može biti onaj kojemu je izrečena pravomoćna zatvorska kazna duža od šest mjeseci.

Podsjetimo, Glavaš je po komandnoj odgovornosti osuđen jer je Županijski sud u Zagrebu utvrdio da je naredio hapšenja, mučenja i ubistva sedmoro srpskih civila, čija su tijela bačena u Dravu.

Glavaš je još u maju prošle godine pobjegao u BiH, a zahvaljujući državljanstvu BiH i činjenici da mu presuda u to vrijeme nije bila pravosnažna, slobodno živi u zapadnoj Hercegovini.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije