Brammertz: Upitna nastojanja Srbije da uhapsi Mladića i Hadžića

Radiosarajevo.ba
Brammertz: Upitna nastojanja Srbije da uhapsi Mladića i Hadžića


Glavni tužitelj Haškog tribunala (ICTY) Serge Brammertz u novom je izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a ocijenio da su nastojanja Srbije u vezi s glavnim zahtjevom tužilaštva - hapšenje dvojice posljednjih haških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića - i dalje "problematična".

Srbijanska nastojanja da uhapsi dvojcu preostalih bjegunaca upitna su, a to je najkritičniji i glavni faktor obaveze Srbije da surađuje s tužiteljstvom, navodi Brammertz u izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a 17. novembra, saznaje Hina.

Brammertz navodi kako je njegov ured zatražio od srbijanskih vlasti odlučniji pristup hapšenju bjegunaca te preporučio reviziju strategije unaprjeđenjem operativnog pristupa, analize i metodologije traganja za Mladićem i Hadžićem, što su srbijanske vlasti počele primjenjivati.

Usprkos izraženoj predanosti vlasti, uključivo i najviši nivo u vladi, za hapšenje bjegunaca i naporima operativnih služba, rezulati u proteklih šest mjeseci su slabi, razočarano je ustvrdio Brammertz, prenosi Fena.

Pozvao je vlasti u Beogradu da "hitno uklone brojne nedostatke u provedbi tih operacija" te da brže primjenjuju preporuke tužilaštva i brže slijede svježe tragove i nove smjerove istrage.

Upozorio je da bez djelotvornijeg pristupa neće biti rezultata, preporučivši srbijanskim vlastima da angažiraju sva raspoloživa sredstva i pruže punu podršku službama koje tragaju za bjeguncima.

Izraženu spremnost za hapšenjem bjegunaca valja pretvoriti u uočljive i stvarne rezultate, naglašava Brammmertz u izvještaju koje će 6. decembra i usmeno predočiti u Vijeću sigurnosti UN-a.

radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije