Brammertz: Srbija poboljšava saradnju

Radiosarajevo.ba
Brammertz: Srbija poboljšava saradnju

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz izjavio je u četvrtak pred Vijećem sigurnosti UN-a da Srbija "nastavlja da poboljšava saradnju" s Tribunalom i da priznaje napore vlasti da se dođe do preostalih bjegunaca.

"Saradnja srpskih vlasti s Tužilaštvom nastavlja da se poboljšava", rekao je Brammertz podnoseći godišnji izvještaj Vijeću sigurnosti i dodao da se zahtjevi Tužilaštva za dobijanjem dokumenata neophodnih za suđanja rješavaju po hitnom postupku.

"Važno je da se nastavi s ovakvom saradnjom koja će biti od suštinske važnosti za uspješan rad Tužilaštva", rekao je Brammertz naglasivši da je u ovom trenutku "najvažnije da se uhapse bjegunci".

"Mi prepoznajemo napore srpskih vlasti da se bjegunci uhapse i izvedu pred lice pravde", rekao je on, dodajući da srpske službe angažovane na potrazi za bivšim vojnim liderom bosanskih Srba Ratkom Mladićem i bivšim predsjednikom Republike Srpske Krajine Goranom Hadžićem rade "na bolji način" nego u prošlosti, "efikasno i koordinirano".

Rekavši da je izvođenje pred sud jedinih preostalih bjegunaca od haške pravde "najviši prioritet" Tužilaštva, Brammertz je naglasio da "Srbija mora nastaviti s naporima čiji je jasan cilj hapšenje bjegunaca".

Bramerc je rekao da je prije pisanja izvještaja posjetio Beograd, Zagreb i Sarajevo gdje je o saradnji ove tri zemlje s tužilaštvom razgovarao na političkom, pravosudnom i operativnom nivou, javio je Tanjug.

Pozdravljeni napori Hrvatske na istrazi nestalih topničkih dnevnika
 
Glavni tužitelj Haškog suda (ICTY) Serge Brammertz pozdravio je u četvrtak nove napore koje ulaže hrvatska vlada na pronalaženju nestalih topničkih dnevnika iz operacije Oluja 1995., i pozvao na hitno poduzimanje svih potrebnih mjera kako bi se dovršila "sveobuhvatna i vjerodostojna istraga" o tim dokumentima, čiju dostavu njegov ured traži od Hrvatske od 2007. godine.

"Glavno pitanje koje izaziva zabrinutost ostaje još uvijek neriješen zahtjev da se lociraju i dostave ključni vojni dokumenti vezani za operaciju Oluja iz 1995", rekao je Brammertz na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

On je pozdravio "osobnu inicijativu premijerke Jadranke Kosor" na temelju koje je u listopadu ove godine osnovana međuresorna radna skupina s ciljem da locira te dokumente, posebno zato jer, kako je naglasio, "praktično nije bilo aktivnosti na administrativnoj istrazi" od njegova posljednjeg izvješća Vijeću sigurnosti UN u lipnju ove godine.

Za izvješće vladine međuresorne radne skupine, koje je primio ovoga tjedna, Brammertz je ocijenio kako je "od pomoći u otklanjanju praznina u administrativnoj istrazi, te u identificiranju daljnih istražnih koraka koje trebe poduzeti".

Brammertz je naglasio da se "ti i svi drugi raspoloživi istražni koraci moraju hitno poduzeti kako bi se dovršila sveobuhvatna i vjerodostojna istraga o nestalim dokumentima", javila je Hina.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije