Brammertz podnosi izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a

Radiosarajevo.ba
Brammertz podnosi izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz predstavit će danas pred Vijećem sigurnosti UN u New Yorku redovan šestomjesečni izvještaj o saradnji zemalja bivše Jugoslavije s tim sudom, javljaju agencije.

U dijelu izvještaja o Srbiji, Brammertz je istakao da je "zadovoljan" naporima koje vlasti Srbije trenutno ulažu da upotpune saradnju s tužilaštvom u Hagu.

U izvještaju koji će danas obrazlagati pred Vijećem sigurnosti, glavni haški tužilac zahtijeva ipak nastavak saradnje Beograda dok ne budu uhapšeni Mladić i Hadžić

Brammertzov izvještaj o saradnji Beograda sa Tribunalom, pozitivniji je nego ikada. Brammertz je napisao da je zadovoljan saradnjom Beograda sa Hagom, da bi napori Beograda mogli uskoro da rezultiraju hapšenjem dva posljednja haška bjegunca Mladića i Hadžića, a prvi put izostala je tvrdnja da su bjegunci u dometu vlasti u Beogradu.

Oni koji tvrde da su imali uvid u Brammertzov izveštaj kažu da prvi put izostaje formulacija da su dva bjegunca u dometu vlasti u Beogradu. Da li je gvint u tome da su dva bjegunca izvan Srbije, piše Slobodnaevropa.org.

Brammertz dobio uvid u rad tajnih bezbjednosnih službi


Glavni tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević u nedavnom intervjuu za RSE na pitanje šta je ponuđeno Bramercu pa je njegova ocena različita od ranijih odgovorio:

"Ništa mu nismo ponudili , on je samo imao uvid u naš rad, odnosno rad bezbjednosnih službi. Rad bezbjednosnih službi je po svojoj prirodi tajan . On sad ima apsolutni uvid , vidi da se čine izuzetni napori da se taj posao završi. “

Da li Holandija, čiji je stav glavna prepreka za odmrzavanje Prelaznog sporazuma EU sa Srbijom, pa dakle i podnošenje kandidature za članstvo u Uniji koje treba nakon toga da uslijedi, potvrđuje ove pretpostavke o promjeni političke dioptrije Brisela, kada je Srbija u pitanju?

Holandski ambasador u Srbiji Ron van Dartel za RSE kaže:

“Naš šef diplomatije je u Hagu već izjavio da je veoma zainteresovan za taj izveštaj, da će ga pažljivo pročitati i da će, ukoliko izveštaj bude govorio o kontinuiranom napretku saradnje Srbije sa Hagom, taj progres uvažiti i priznati. Kao što sam već rekao, mnogo je sada spekulacija u štampi. Ja ne mogu ništa konkretno reći, jer ne znam šta sadrži Brammertzov izveštaj, pa naravno ne znam ni kako će moja Vlada na njega reagovati“, piše u četvrtak Slobodnaevropa.org.

Suprotno Srbiji, izvještaj nije puno pozitivan kada je u pitanju Hrvatska. Ovoj zemlji zamjera se što Haaškom tribunalu još uvijek nije isporučila artiljerijske dnevnike koji se odnose na akciju Oluja. Neki mediji čak špekuliraju oko toga da bi artiljerijski dnevnici mogli ugroziti sve skoriji ulazak Hrvatske u Evropsku uniju.

radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije