Brammertz: Napori Srbije nisu dovoljni

Radiosarajevo.ba
Brammertz: Napori Srbije nisu dovoljni
Glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz u najnovijem izvještaju o saradnji Srbije s tom institucijom zaključio je kako dosadašnji napori Srbije da uhapse haaške optuženike Ratka Mladića i Gorana Hadžića nisu bili dovoljni, prenosi u četvrtak B92 koji je, kako tvrdi, imao uvid u izvještaj.
 
U izvještaju, koji će biti razmatrano na zasjedanju Vijeća sigurnosti UN 6. juna, haaški tužitelj tvrdi kako neuspjeh Srbije potkopava vjerodostojnost vlasti u Beogradu i snagu izjava o spremnosti da u potpunosti surađuje s Haaškim sudom, prenosi taj beogradski medij. 
 
Brammertz također tvrdi da su kritike i preporuke iz njegova izvještaja u decembru 2010. samo djelomice uvažene te da je jedino zadovoljan saradnjom s Beogradom u razmjeni dokumentacije. 
 
"Postojeća strategija Srbije za hapšenje bjegunaca u potpunosti je neuspješna. Srbija mora bitno razmotriti sve korake koji su do sada poduzeti, ponovno razmotriti svoju strategiju i metode koje primjenjuje u okviru te strategije i odmah ispraviti sve nedostatke", navedeno je u izvještaju. 
 
Dodaje se kako je u potrazi za bjeguncima hitno potreban novi, znatno rigorozniji pristup te da su nužne sveobuhvatnije istrage uz upotrebu svih raspoloživih sredstava. 
 
Brammertz u izvještaju traži od Srbije, kako prenosi B92, da ispita ulogu mreže pomagača te ističe kako bez značajnih poboljšanja glede toga oblika suradnje sa sudom bjegunci neće biti uhapšeni, a da srbijanska vlada mora svoju spremnost, izraženu riječima, prevesti u konkretna djela i vidljive rezultate. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije