Bramertz: Mladić se krije u Beogradu

Radiosarajevo.ba
Bramertz: Mladić se krije u Beogradu

Glavni tužilac Tribunala u Hagu Serge Brammertz (foto: Reutersa)

Glavni tužilac Tribunala u Hagu Serge Brammertz danas je došao u službenu posjetu Beogradu , u okviru pripreme izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a o suradnji Srbije s Haškim sudom.

"Glavne hipoteza naše istrage jest da je u Beogradu rješenje za hapšenje Ratka Mladića", izjavio je Serge Brammertz glavni haški tužitelj , javlja B92.

Brammertz je ocijenio da Srbija od 2008. bilježi napredak u suradnji s Tribunalom, ali da postoji još područja gdje se može učiniti mnogo više. Radna teza njegovog tima, kazao je, jest da se Mladić krije u Srbiji. Dodao je kako je izvjesno da se Ratko Mladić ne krije sam i da je istraga koncentrisana upravo na njegove pomagače.

"Ako je Mladić do sada bio siguran u skrivanju, sigurno za to postoje razlozi. On je profesionalac, zna kako se kriti i poduzimati kontramjere. Jasno je da nije sam i da uživa podršku drugih osoba i to je u središtu istrage", kazao je Brammertz te dodao kako je upravo važno da se procesuiraju oni koji pružaju podršku haškim bjeguncima jer time se upućuje signal onima koji to čine da riskiraju drakonske kazne.

Prema njegovim riječima, suradnja Srbije s Tribunalom po pitanju dostavljanja dokumenata i zaštite svjedoka je zadovoljavajuća, ali postoje problemi hapšenja optuženih Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije