Bračnom paru iz Sarajeva godinama naplaćivali čuvanje sperme koju su bacili

Radiosarajevo.ba
Bračnom paru iz Sarajeva godinama naplaćivali čuvanje sperme koju su bacili
FOTO: Arhiv / Umjetna oplodnja
Sarajevski bračni par posljednjih sedam godina sanja o svom potomstvu, ali lažne snove o mogućem ostvarenju roditeljstva, uz pomoć vantjelesne oplodnje zamrznutim sjemenom, doslovno su im "prodali" u zagrebačkom KB-u Merkur.

Bolnica ih je, kako piše Jutarnji.hr, dovela u zabludu, jer sjeme izuzeto radi krioprezervacije nisu čuvali nijedan dan, nego su ga odmah bacili zbog njegove loše kvalitete, ali su supružnicima tokom tri godine uredno ispostavljali račune za njegovu tobožnju pohranu.

Slučaj je u konačnici završio na sudu. Umjesto traženih 200.000 kuna za duševnu bol, prema nepravomoćnoj presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu, KB Merkur im mora isplatiti 40.000 kuna s kamatama.

A sve je krenulo kad je 2011. godine muškarac primio vijest da mu se bolest limfoma vratila i da se mora podvrgnuti agresivnoj hemoterapiji zbog koje će ostati trajno sterilan. Savjetovano mu je da pohrani sjeme za kasniju umjetnu oplodnju, da bi tri godine poslije uslijedio šok.

- Preko interneta sam došao do dr. Bože Čolaka u KB-u Merkur. Nakon što mi je uzeto sjeme, rekao mi je da stanje nije sjajno. Nije rekao da uzorak ne bi zadovoljio ni 99,99 posto za reprodukciju, nego da postoji opcija vantjelesne oplodnje mikroinjekcijom. Dao mi je nadu da je sjeme pohranjeno u slamčicama i opisao da se, pri pokušaju vantjelesne oplodnje, vade jedna ili dvije slamčice i provjerava kvalitet sjemena - prisjetio se početaka lažnih uvjerenja.

Kada je krajem 2012. nazvao bolnicu, tvrdi, doktor mu je rekao da ne dolazi na pregled, nego da preko žiro-računa uplati ratu za čuvanje uzorka.

- Mojoj supruzi su 2014., kada je zvala bolnicu, otkrili bez ikakvog objašnjenja da se sjeme ne čuva. Kada sam to čuo, doživio sam veliki stres. Da sam to znao odmah, otišao bih u drugu kliniku u drugu državu. Cilj mi je bila pohrana sjemena - priča još muškarac.

Ostatak teksta pročitajte na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije