MUP Hrvatske / Božinović: Pri hvatanju migranata policijaci postupili u skladu sa zakonom

01. 06. 2018. u 12:08:00 Fena

Shares: 0

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović u petak je, komentirajući slučaj hvatanja ilegalnih migranata na području Donjeg Srba i ranjavanja dvoje djece, izjavio da su policijski službenici postupili opravdano, u skladu sa zakonom, jer su se nalazili u situaciji koja je prijetila njihovim životima, a sukladno pravilima struke i hrvatskim zakonima, u takvim situacijama dopuštena je uporaba vatrenog oružja.

"Radi se o stvarno tragičnom događaju. Meni je žao, naročito zbog ranjavanja djece, međutim istovremeno sam u mislima sa svim policijskim službenicima koji u ovom trenutku 24 sata dnevno štite hrvatske granice, sprječavaju ilegalne migracije, te provode hrvatske i europske zakone kada je u pitanju zaštita vanjskih granica Europske unije", izjavio je Božinović.

Detalji pucnjave na bh. granici: Jedno dijete ranjeno u lice, drugo u ruku

Prije dva dana na području Donjeg Lapca policija je otvorila vatru na kombi, koji se odbio zaustaviti, a u kojem se nalazilo 29 migranta. U pucnjavi je ranjeno dvoje djece.

Na pitanje novinara znači li to da neće biti nikakvog daljnjeg istraživanja oko moguće neopravdanosti policijskog postupanja Božinović je odgovorio da se istraga provodi u okviru MUP-a.

"Govorim o onome što je do sada pokazala istraga. Činjenica je da se radi o povećanom pritisku nelegalnih migracija koje prolaze novom rutom kroz BiH. Hrvatska policija je na to reagirala tako da smo već prije nekoliko mjeseci, zbog mogućnosti takvog razvoja događaja, razgovarali u Europskoj komisiji", dodao je ministar.

Potvrdio je da su migranti zatražili azil, odnosno međunarodnu zaštitu, što je u skladu s hrvatskim zakonom i europskom politikom azila, a to je postupak koji traje.

Na upit ima li policija informacije gdje se krijumčar skriva, Božinović je odgovorio kako traje intenzivna potraga za počiniteljem u suradnju s policijom iz BiH.

"Policija radi svoj posao. Prema informacijama kojima raspolažem, postoji napredak u smislu otkrivanja njegovog identiteta", kazao je na pitanje je li glavni krijumčar poznat od ranije policiji.

Odgovarajući na pitanje očekuje li širenje migracijske krize i dodatni pritisak na granice, ministar Božinović je upozorio kako je samo ove godine iz Turske u Grčku prešlo više od 18.000 migranata.

Bilježi se određeni porast broja migranata koji pokušavaju doći do zemalja Zapadne Europe. Države koje su 2015. godine pozivale migrante, danas se sve više zatvaraju, upozorio je hrvatski ministar.

NEMA KOMENTARA