Božinović otkrio koliko je u Hrvatsku do sada ušlo ukrajinskih izbjeglica

1
Fena
Božinović otkrio koliko je u Hrvatsku do sada ušlo ukrajinskih izbjeglica
Foto: Unian / Ilustracija

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u srijedu da je do sada u Hrvatsku ušlo nešto više od 17.300 ukrajinskih izbjeglica, od čega je 85 posto žena i djece.

"U Hrvatsku je po zadnjim podacima nešto više od 17.300 Ukrajinaca. Negdje 85 posto su žene i djeca", rekao je Božinović u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada'.

Podsjetio je da su od prvog dana postavili jasan i transparentan sistem za izbjeglice te su uveli i aktivirali privremeni mehanizam zaštite koji im omogućava sva prava, uključujući i integraciju na tržište rada.

Detalji optužnice protiv policajaca koji su pretukli dječaka Ajdina: Udarali ga, prijetili oružjem

Detalji optužnice protiv policajaca koji su pretukli dječaka Ajdina: Udarali ga, prijetili oružjem

"Cijeli taj proces, mogu sa zadovoljstvom konstatirati, prolazi bez problema i poteškoća. Mislim da su Ukrajinci zadovoljni i zahvalni tretmanom u Hrvatskoj", dodaje Božinović, javlja Hina.

Objasnio je i razliku između ukrajinskih izbjeglica i migranata koji dolaze iz Afrike, Azije te s Bliskog istoka.

"Sve ukrajinske izbjeglice u Hrvatsku su ušli, iako traje rat, na graničnim prijelazima s dokumentima, za razliku od migranata koji iz BiH praktički ne dolaze na granični prijelaz, niti imaju lične dokumente, to je vrlo bitna razlika", zaključio je Božinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije