Bošnjačka stranka ulazi u savez s negatorom genocida u Srebrenici, Putinovim i Dodikovim "herojem"

1
Radiosarajevo.ba
Bošnjačka stranka ulazi u savez s negatorom genocida u Srebrenici, Putinovim i Dodikovim "herojem"
Foto: Twitter / Andrija Mandić i Milorad Dodik

Bošnjačka stranka (BS) na čelu s Ervinom Ibrahimovićem na čelu ući će u rekonstruisanu Vladu Crne Gore premijera Milojka Spajića, odlučio je Glavni odbor te stranke 22. jula.

Kako javlja Radio Slobodna Evropa, istovremeno u Vladu će ući stranke proruskog Demokratskog fronta (DF) predsjednika Skupštine Andrije Mandića i poslanika Milana Kneževića.

Mandić je otvoreni negator genocida u Srebrenici, četnički vojvoda, političar blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), kojeg je ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao "herojem", zajedno sa Kneževićem.

Orban nastavlja da prkosi ostatku EU: Mađarska ponovo donijela odluku protiv Ukrajine

Orban nastavlja da prkosi ostatku EU: Mađarska ponovo donijela odluku protiv Ukrajine

Inače, Spajićeva Vlada je formirana krajem oktobra prošle godine i treća je od smjene trodecenijske vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) avgusta 2020. godine.

Antibošnjački narativ

Bošnjačka stranka, koja je bila dugogodišnji partner DPS-a, odbila je da bude dio prve Vlade nakon njene smjene. U drugoj Vladi Dritana Abazovića imali su tri pozicije. Aktuelna parlamentarna većina uslovila je Bošnjačku stranku da prekine lokalne saveze sa DPS-om zbog ulaska u Vladu, prenosi RSE.

"Odluka Bošnjačke stranke da uđe u vladu sa najekstremnijim retrogradnim političkim strukturama u Crnoj Gori, prepoznatim nerijetko i po šovinističkom, anticivilizacijskom, tj. antibošnjačkom narativu, nije odluka bošnjačkog naroda, koji je, uvjeren sam, u ogromnom procentu prilično zatečen i neprijatno iznenađen ovakvim pristupom", ocijenio je Damir Šehović, lider Socijaldemokrata (SD) Crne Gore, te dodao:

"Političko partnerstvo i sklapanje koalicije sa onima koji slave osuđene ratne zločince, afirmišu četničko a relativizuju antifašističko i multietničko nasljeđe, te ruše dobrosusjedske odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom, za ubjedljivu većinu bošnjačkog naroda, kojem i sam pripadam, je apsolutno neprihvatljivo. I nema tih fotelja i namještenja po dubini i širini u ovakvoj populističko-nacionalističkoj vladi, koje bi takav pristup mogle da opravdaju."

Pogubno za Bošnjačku stranku

Kako je dodao, Socijaldemokratska stranka Crne Gore  će u okviru nove, nadstranačke političke ponude u formi Evropskog saveza, jednako kako su to činile od 90-tih godina do danas, i dalje biti pouzdan i nepokolebljiv zagovornik i zaštitnik kako građanskih vrijednosti, tako i interesa svih naroda koji istinski baštine te vrijednosti.

"Samim tim i bošnjačkog naroda, koji je uvijek i na svakom mjestu davao, a to će sigurno činiti i u narednom periodu, nemjerljv doprinos upravo takvoj Crnoj Gori.  Zbog funkcija nećemo pristajati na prodaju sopstvenog i dostojanstva države, odnosno na kalkulisanje sa temeljnim državotvornim vrijednostima koje dosljedno čuvamo više od 30 godina", zaključio je Šehović.

"Ulazak u Vladu Crne Gore koju vodi prosrpski i proruski igrač Andrija Mandić bit će pogubno za Bošnjačku stranku u konačnici nakon svega izrečenog u prethodnim godinama. Sa historijskim rezultatom, ući na ovaj način, nije mudro i u interesu Bošnjaka", ocijenio je analitičar Admir Lisica.

Zirojević: Branit ćemo Bošnjake od vaše bruke

Zastupnik SD-a, Nikola Zirojević poručio je "da će braniti bošnjački narod od njihove bruke – jer kako je ocijenio jer Bošnjak nije = Bošnjačka stranka".

"Šta bi Crna Gora bez foteljoljubaca iz Bošnjačke stranke da je čuvaju tako što će sebe i familije namještati po dubini, širini i visini na državne jasle... Neka vam je hairli prodaja izvornih partijskih principa", poručio je Zirojević.

"Liderske sposobnosti, kolega Šahmanoviću, imao je rahmetli Rafet Husović koji nije bio samo lider Bošnjaka, već i crnogorski državnik", kazao je Zirojević.

Što se aktuelnog predsjednika BS-a tiče, on se dobro snalazi na ovim jeftinim pazarima, đe je sebi i bliskim saradnicima potrebno obezbijediti funkciju i adekvatnu apanažu. Od liderstva tu nema ni slova!

A kad budete kopali naftu i gas, u sklopu ovoga sci-fi resora, obratite pažnju po tim bušotinama – možda odnekud iskoči i politički moral.

"U međuvremenu se 3 puta izljubite sa Budimirom Aleksićem koji vas je, ne tako davno, karakterisao kao promotere radikalnog islama", kazao je zastupnik SD-a.

No, što reče vaš "lider" kada je prošli put pokušavao da bošnjaštvo trampi za funkciju – ne treba Srebrenica da nam bude kamen spoticanja.

"Valjda ćete, u skladu sa tim, i Budimiru halaliti", ocijenio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije