Bošnjaci iz Ribarića sakupili sredstva za manastir Crna Reka

7
Radiosarajevo.ba
Bošnjaci iz Ribarića sakupili sredstva za manastir Crna Reka
Foto: Manastir Crna Reka / Manastir Crna Reka

Manastir Crna Reka, Srbija, je monaška isposnica usred planina južnog djela centralne Srbije kod mjesta Ribariće između Novog Pazara i Tutina, smještena u klisuri Crne Reke.

Manastir se nalazi u samom selu Ribariće i pripada Eparhiji raško-prizrenskoj Srpske Pravoslavne Crkve. Kao cjelina, predstavlja nepokretno kulturno blago kao spomenik kulture od velikog značaja, piše Nova.rs.

Pored sve svoje izuzetne lepote i znamenitosti, manastir Crna Reka je dugo bio skoro nepoznat van svoje uže okoline. Tek od skora, izgradnjom mosta na jezeru kod Ribarića i popravkom prilaznog puta, manastir Crna Reka, kao rijedak dragulj srpske srednjovjekovne kulture, izlazi iz relativne anonimnosti u kojoj obitava već punih 700 godina. Manastir je aktivan, muški i o njemu brinu monasi.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sekularnost u BiH: Da li će nova koalicija potpisati ugovor s Islamskom zajednicom?

Sekularnost u BiH: Da li će nova koalicija potpisati ugovor s Islamskom zajednicom?

Do skoro, manastir Crna Reka nije imao osnovne uslove za život u njemu, pa su se monasi snalazili kako bi uspjeli da obezbijede uslove za osnovne prirodne potrebe.

Bošnjaci iz sela Ribariće uz pomoć nekoliko ljudi iz Čačka rešili su da pomognu monasima ovog manastira da izgrade septičku jamu i urade kanalizaciju kako bi monasima obezbedili normalne uslove za boravak u manastiru.

Iz manastira kažu da su organizovali ručak kako bi se zahvalili svojim komšijama koji su položili 350 metara cijevi i pomogli da se završe radovi na kanalizaciji manastira.

"Juče smo u manastiru organizovali ručak povodom nedavnog završetka radova na kopanju septičke jame i kanalizacije koju manastir do sada nije imao. Pozvali smo komšije koje su pomogle svojim prilozima i radom da se iskopa jama i da se položi 350 metara cijevi. Zahvaljujemo Eminu Beroviću, Harisu Bektoviću, Sinanu Heriću, Rafetu Aličkoviću, Ramizu, Edinu i Dinu Buliću na trudu i pomoći. Nažalost, priložnici bez čije pomoći ne bi bilo moguće završiti radove, Miroslav Simović, Zoran Kovačević i Milan Smolović žive u Čačku, te tom prilikom nisu mogli biti sa nama“.

Iz manastira su se, na kraju, ali kao najvažnije djelo, blagodarili Bogu koji ih je nadahnuo i naučio kako da zajedno rade za dobrobit svih koji ovdje žive.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije