Bosanske piramide medijski hit u Albaniji

Radiosarajevo.ba
Bosanske piramide medijski hit u Albaniji

Petodnevna posjeta pronalazača bosanskih piramida dr. Semira Osmanagića postala je medijski hit u Albaniji ovih oktobarskih dana. Sve najgledanije televizije ove zemlje su imale intervju s Osmanagićem u udarnim terminima i najgledanijim emisijama. Na taj način će albanska populacija i u Grčkoj, Makedoniji, Kosovu, južnoj Srbiji, Crnoj Gori i Sandžaku imati prilike da sazna novosti o piramidama u BiH.

Tako je TV kanal 24 News imao intervju uživo s dr. Osmanagićem u večernjem terminu 22. oktobra. Državna televizija A1 snimila je u cijelosti njegovu prezentaciju 23. oktobra u Tirani. Najgledanija komercijalna televizija Top Channel snimila je intervju koji će biti emitiran u dvije emisije: “Wake Up” i “Exclusive”.

Vodeći albanski dnevnici donijeli su reportažu o boravku i predavanjima Osmanagića na po dvije stranice. Tako Gazeta Shqiptare u broju od 24. oktobra donosi naslov “Prezentacija za albansku publiku o bosanskim piramidama”, a Standard istog dana, uz deset fotografija Bosanske doline piramida, donosi naslov “Priča pronalazača piramida u Bosni”.

Interesantno je da su urednici ovih medija preferirali da u naslove, uz piramide, stavljaju i prefiks “ilirske” smatrajući da tako stare građevine na Balkanu mogu biti samo ilirskog porijekla.

Osmanagić je iskoristio medijske prilike da pozove Albance u posjet Visokom, saopćeno je iz Fondacije arheološkog parka Visoko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije