Boris Pavelić: Usprotivio sam se nagradi za nacionalističko izvještavanje o Prliću

Radiosarajevo.ba
Boris Pavelić: Usprotivio sam se nagradi za nacionalističko izvještavanje o Prliću
Foto: Novi list / Boris Pavelić

U Hrvatskoj se još ne smiruje bura nakon što je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) dodijelilo nagradu reporterki Nove TV Ivani Petrović za prošlogodišnje izvještavanje o pravosnažnoj presudi u slučaju Jadranko Prlić i ostali za "udruženi zločinački poduhvati" i međunarodni sukob s učešćem hrvatskih regularnih snaga.

Piše: Faruk Vele

Boris Pavelić, ugledni novinar Novog lista odlučio je vratiti svoju nagradu Marija Jurić Zagorka, koju je dobio još 2002. godine. Nagrada je to koju HND dodjeljuje svake godine na Svjetski dan slobode medija 3. maja. Taj primjer slijedilo je još šest novinara među kojima Drago Pilsel, Vojislav Mazzocco i drugi.

Pavelić za Radiosarajevo.ba priznaje da mu nije bilo važno hoće li njegov primjer još neko slijediti, ali da jeste šest kolega novinara. To nije mnogo, ali, naglašava, svako čini po svojoj savjesti.

"Učinio sam to i bilo mi je lakše... Naime, imate pravo, indirektno je, pa možda čak i izravno, ovaj slučaj vezan uz Bosnu i Hercegovinu. Naime, bilo je riječ o godišnjoj nagradi HND-a za televizijsko novinarstvo koje je dodijeljeno Ivani Petrović sa Nove TV za izvještaj s izricanja pravomoćne presude hercegbosnaksoj šestorici u studenom 2017. godine. Ja ne znam, jesu li Vaši čitatelji  gledali taj izvještaj, ali ga mogu naći na Internetu, i uvjerit će se da to nikako ne može nazvati profesionalnim izvještavanjem, nego je to, kako su moji kolege kazali, državotvorno izvještavanje. Dakle, izrazito pristrano, bez intervjuiranja žrtava, objektivnih prikaza optužbi iz optužnice i nalaza žalbenog vijeća itd", govori Boris Pavelić.

Kaže da je nagradu HND-a dobio prije mnogo godina i da je, naprosto, instinktivno reagirao.

"Nisam htio da nosim nagradu koju je dobio jedan takav izvještaj i ja sam je samo vratio. Objavio da je vraćam i to je bilo to", napominje on

Nadalje, autor knjige Smijeh slobode posvećene listu Feral Tribuneu, a koja je doživjela višestruka izdanja, dodaje kako je nagrada osobama popu Petrović naprosto stanje duha u Hrvatskoj. Tim prije jer su tzv. Herceg-Bosna i tadašnja politika Zagreba nanijeli svima, pa i Hrvatskoj.

"Kad me pitate da li je ta nagrada odraz stanja duha, nažalost je. To je, nažalost, tako. To je meni i bio motiv. Ne želim biti neskroman, za Boga miloga, nije to ne znam kakva gesta, nema ona nikakvog rizika. Ali, naprosto sam htio, prije svega, pred sobom biti čist i reći: 'Ne, to nije novinarsko izvještavanje, to je  nacionalističko izvještavanje. Ja s tim neću da imam išta', kaže Pavelić.

Slaže se s ocjenama da je ovakav potez HND-a pokazatelj i odnosa države i hrvatskog društva prema presudi Prliću i ostalima.

"Ali to je i pokazatelje odnosa većine medija, nažalost. To izvještavanje je bilo skandalozno. Ne samo Ivane Petrović, nego uvjerljiva većina hrvatskih medija nije položila profesionalni ispit kad je bio riječ o izricanju žalbene presude, kao i one nepravomoćne, i cijelog tog kompleksa suđenja za Herceg-Bosnu. Nakon što je presuda izrečena i onih burnih reakcija u nekoliko dana, sve je to prekrio zaborav, o tome se uopće više ne govori. Pravimo se kao da se to nije dogodilo, kao da se zločini nisu ni dogodili, i onda se može dogoditi da manje od godinu od presude najvažniju nagradu u zemlji koju dodjeljuje novinarska struka dobije jedan takav novinarski izvještaj. Meni je žao što je to tako. Ali sumnjam da će se u doglednoj budućnosti nešto promijeniti", istakao je Pavelić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije