Blinken sa Plenkovićem i o BiH: "Ključna uloga Hrvatske u budućnosti Z. Balkana"

7
F. V.
Blinken sa Plenkovićem i o BiH: "Ključna uloga Hrvatske u budućnosti Z. Balkana"
Foto: Kolaž / Andrej Plenkovć i Anthony Blinken

Američki državni sekretar Antony Blinken potvrdio je da je razgovarao sa premijerom Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

“Ponovo potvrđujemo našu podršku Ukrajini suočenoj s Putinovim kontinuiranim napadom na slobodu Ukrajine. Razgovarali smo i o Bosni i Hercegovini i američko-hrvatskom strateškom dijalogu”, naveo je Blinken na Twitteru rano jutros po našem vremenu.

Premijer Hrvatske sinoć je objavio da ga je Blinken pozvao da mu izrazi zabrinutost i podršku nakon pada drona u Zagrebu te spremnost da zajedno s NATO-om pomogne u zaštiti hrvatskog neba.

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

“Pozdravio je hrvatsku jasnu podršku Ukrajini i napore za prihvat ukrajinskih izbjeglica”, dodao je Plenković.

Plenković kaže i kako su potvrdili važnost jačanja zajedničke sigurnosti i strateškog dijaloga Hrvatske i SAD-a.

Međutim, spominjana je i naša zemlja.

Uoči nastavka pregovora o izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, zatražio sam potporu SAD-a da se postigne dogovor i osigura ravnopravnost Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda”, napisao je Plenković na Twitteru.

Uprkos Plenkovićevom medisom paradiranju, ovu informaciju treba, prije svega, staviti u kontekst američkih insistiranja na rješavanju ovog otvorenih pitanja, te naših ranijih saznanja o "ozbiljnim pritiscima" prema premijeru Hrvatske, ali prije svega prema lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću da odustane od maksimalističkih ciljeva HNS-a kako bi došlo do stabilizacije odnosa u našoj zemlji u veoma osjetljivom međunarodnom kontekstu.

Sjedinjene Američke Države ulogu Hrvatske sagledavaju u širem kontekstu potrebe da se, nakon Ukrajine, stvore okolnosti za stabilizaciju ovog dijela svijeta, i zato im je rješavanje "otvorenih pitanja" u ovom trenutku važno. Treba imati u vidu da 17. marta počinje prvi američko-hrvatski strateški dijalog.

Sve ovo se može nazrijeti i iz sadržaja saopćenja State Departmenta koje potpisuje glasnogovornik Ned Price o razgovoru Blinkena i Plenkovića.

"Državni sekretar Antony J. Blinken razgovarao je danas s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. Sekretar Blinken je potvrdio američku podršku Ukrajini u jeku rata koji je protiv Ukrajine poveo predsjednik Putin.

Sekretar je rekao da duboko cijeni snažnu podršku premijera Plenkovića i njegove vlade Ukrajini - što uključuje pružanje sigurnosne pomoći i prihvaćanje izbjeglica, te aktivnu ulogu Hrvatske u NATO-u. Sekretar Blinken i premijer Plenković također su razgovarali o padu drona 10. marta u Zagrebu“, navodi se, te dodaje:

"Sekretar je istaknuo ključnu ulogu Hrvatske u osiguravanju europske budućnosti čitavog Zapadnog Balkana, što uključuje i Bosnu i Hercegovinu. Sekretar je također pozdravio Američko-hrvatski strateški dijalog koji će se održati 17. marta, a koji će okupiti više rangirane međuresorne timove kako bismo revidirali zajedničke napore na unapređenju prioriteta koje dijelimo."

Dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić ranije je na Twitteru, također, potvrdio da će se u Washingtonu održavati prvi američko-hrvatski strateški dijalog.

“SAD to radi sa saveznicima. Dakle, nije riječ o nastavku drame oko BiH izbornog zakona, nego druga vrsta sastanka s brojnim temama na kojem će jedna od tema biti regionalna sigurnost, pa tako i BiH”, pojasnio je Puljić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije