Bivši predsjednik Obale Slonovače pred sudom

Radiosarajevo.ba
Bivši predsjednik Obale Slonovače pred sudom

Bivši predsjednik Obale Slonovače, Laurent Gbagbo (66) pojavio se prvi put u sudnici Međunarodnog krivičnog suda u Haagu. Optužen je za zločine protiv čovječnosti, uključujući ubistva, silovanja i progon.

Tokom 25-minutnog pojavljivanja, Gbagbo je potvrdio svoj identitet i pročitana su mu prava i optužnica, javljaju agencije.

Govoreći na francuskom, Gbagbo je tražio da vidi dokaze protiv njega i žalio se na uslove hapšenja, naglasivši da su opozicione snage tada tukle njegovog sina, a da je njegov ministar policije tom prilikom ubijen.

"Bio sam predsjednik i rezidencija predsjednika je granatirana", rekao je Gbagbo.

Predsjedavajući sudija, Argentinka Sivija Fernandes de Gurmendi, zakazala je novo ročište za 18. juni 2012. godine na kome tužilaštvo treba da izloži dokaze, a sudije da odluče da li su dokazi dovoljno čvrsti da bi se sudilo Gbagbu.

Gbagbo je prošle sedmice isporučen Holandiji i smješten u pritvorsku jedinicu MKS u Hagu.

Optužen je za individualnu krivičnu odgovornost, kao direktan saučesnik po četiri tačke optužnice za zločine protiv čovječnosti i to za ubistva, silovanja i druge oblike seksualnog nasilja, progon i druge nehumane postupke počinjene na teritoriji Obale Slonovače od 16. decembra 2010. godine do 12. aprila 2011. godine.

Tužilac MKS Moreno Okampo izjavio je 30. novembra da je Gbagbo prva, ali ne i jedina osoba koja će odgovarati za zločine u Obali Slonovače poslije izbora.

Prema podacima UN, tokom nasilja koje je izbilo na Obali Slonovače zbog Gbagbovog odbijanja da siđe sa vlasti posle izbora život je izgubilo oko 3 hiljade ljudi.

Paralelno sa istragom sudskih organa u Obali Slonovače, MKS je proveo sopstvenu istragu o ratnim zločinima koje su počinile Gbagbove pristalice i pristalice novog predsjednika, Alasana Katare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije