Bivši ministar u Srbiji, koji je tražio uvođenje sankcija Rusiji, izlazi na izbore kao Jugosloven

2
Radiosarajevo.ba
Bivši ministar u Srbiji, koji je tražio uvođenje sankcija Rusiji, izlazi na izbore kao Jugosloven
Foto: Instagram / Rade Basta

Na predstojećim izborima 17. decembra bivši ministar privrede Rade Basta izlazi kao Jugosloven, sa jasnim planom i programom "Evropski put SAD I ODMAH".

Da se izjašnjava kao Jugosloven, Basta je dao izjavu u nadležnoj gradskoj upravi i time se svrstao među više od 27.000 građana Srbije koji su se na prošlom popisu izjasnili kao Jugosloveni.

"Bivši ministar Rade Basta se javno izjašnjava kao Jugosloven već dugi niz godina jer smatra da je ova ideja bliska europskim vrednostima zajedništva, poštovanja građana i njihovih prava, kao i dostojanstva svakog pojedinca. Nije u pitanju nostalgija, u pitanju je želja da se prevaziđu međuetnički sukobi koji evidentno postoje u regionu Zapadnog Balkana i da se sve države okrenu zajedničkoj perspektivi ulaska u Europsku uniju.

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Njegovo mišljenje je da se jedino tako može garantovati mir za ovaj region", poručuju sagovornici Danas.rs upućeni u detalje.

Za Bastu, dodaju oni, oduvijek je bilo bitno poštovanje nacionalnih manjina, a dio njegovog političkog programa je nedvosmisleno prihvatanje različitosti, smanjenje govora mržnje i smislenije i sveobuhvatnije integracije.

"Prema njegovom mišljenju, bez obzira na sve kritike jugoslovenskog sistema, to je bila multietnička država koja je baštinila vrijednosti kakve danas predstavlja Europska unija.

Zato mu je politički prioritet što brži ulazak Srbije, kao i komšijskih zemalja, u EU jer je to za njega jedini put društvenog, ekonomskog i političkog napretka", ističu sagovornici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije