! / Bivša supruga 'tajkuna iz srednje Bosne' poravnala stijene i uništila plažu

09. 08. 2019. u 08:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 193

Nema toga što neće domaćin, brižan i gostoljubljivi dalmatinski "čovik" učiniti za ugodu svojim gostima, pa ako treba čak i malo "plažice" betonirati!

Jer, svi znamo kako su gosti uvijek u pravu, pa ako im je strmo spustiti se do mora, ako nemaju "mista di stavit šugamanić" ili, još bolje, ležaljku i suncobran, domaćin će brže-bolje napraviti i malo "skala, otuć malo stina, usić bor ili dva ako smetaju, sve poravnat i žalom nulericom sve izravnat". Kako bi im turisti - uživali, piše Slobodna Dalmacija.

E, sad, ako ste mislili da je ovo uvod u neku od priča ili loš vic, varate se - to je aktuelno stanje na Balića ratu, u Stanićima kod Omiša, ispred velebne "Ville Charlotte", kako se saznaje, u vlasništvu Snježane Gudelj, bivše supruge jednog od najbogatijh državljanina Bosne i Hercegovine Pere Gudelja.

On je najpoznatiji kao vlasnik trgovačkog carstva FIS-Vitez i tvornice namještaja, uz njegovo ime veže se epitet uspješnog poduzetnika koji upošljava skoro 4.000 djelatnika.

I pola toga bogastva "tajkuna iz Srednje Bosne", poslije burne rastave, gdje je bilo i fizičkih napada, pripalo je upravo Snježani, koja se otisnula i u turističke vode.

A gdje je koncesija?!

I to na Jadransko more, gdje je devastirana plaža Balića rat, uništena obala, izgrađene skale, "poravnate" stijene, otpiljeni borovi... a sve to saznaje se  zahvaljujući aplikaciji "Pomorsko je dobro", odličnom alatu Splitsko-dalmatinske županije za uvođenje reda na pomorskom dobru.

Alata koji građani itekako rado koriste, pa već postoji više od stopedeset prijava raznih devastacija koje se, nažalost, provode uzduž cijele obale. Bilo ilegalnih nasipanja plaža, građevinskim "šutom" izvedenih mulova bez dozvola, bilo postavljanja pontona i bova, ležaljki, suncobrana... na mjestima bez koncesije ili koncesijskih odobrenja.

Najnovija pristigla prozivka na e-mail adresu [email protected], Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, koje je pokrenulo hvale vrijednu akciju očuvanja pomorskog dobra i otvaranjem web-portala upravo za prijave građana, ova je u vezi neovlaštenih radova na pomorskom dobru u Balića ratu, tik ispod velebnog turističkog objekta.

Po svemu sudeći, vlasnica fantastične vile s 22 apartmana "Villa Charlotte", neposredno uz more, svojim gostima je poželjela osigurati privatnu plažu i tako što su malo "razmjestili" borove, uništili stijene...

"Posječena je borova šuma, otučene su sedrene stijene uz more, nasuta je i betonirana obala za privatnu upotrebu gostiju te vile. Napravljene su i drvene skale, te je plaža nasuta sitnim žalom, a ležaljke su posložene za upotrebu", navodi čitatelj koji je sve ovo i prijavio na aplikaciju

"Pomorsko je dobro", prilažući i fotografije plaže koje su uredno "postavljene" na mrežnoj stranici objekta koji se oglašava za iznajmljivanje.

Pa u samom opisu "objekta koji se nalazi na lokaciji direktno uz more", stoji i ovo: "Jedna od najekskluzivnijih lokacija u Omišu, sadrži vanjski bazen sa slanom vodom, veliku terasu i nesmetani pogled na more i otok Brač."

Pa, kako je očito "Villi Charlotte", zgradi s pet etaža i 22 apartmana koja je legalizirana tek 2014. godine, još samo nedostajala plaža za ležaljke, gdje će vjerojatno sutra biti postavljeni i suncobrani, trebalo je malo "porediti" morski krajolik...

A što će napraviti ovlaštene inspekcije, tek će se vidjeti.

KOMENTARI (4)