Biskupija: Dvojezična tabla skinuta sa zgrade opštine

Radiosarajevo.ba
Biskupija: Dvojezična tabla skinuta sa zgrade opštine

Nakon Vukovara, Zagreba, Udbine, Krnjaka i Vojnića, sinoć je ploča s latiničnim i ćiriličnim natpisima skinuta i sa zgrade opštine Biskupija u mjestu Kosovo kraj Knina, a u šibensko-kninskoj policiji tragaju za nepoznatim počiniocem, javlja Hina.

PU šibensko-kninska saopštila je kako je sinoć između 20,25 i 21,05 sati nepoznata osoba skinula dvojezičnu ploču s natpisom Općina Biskupija - Mjesni odbor Zvjerinac.

"O događaju je upoznat nadležni državni odvjetnik koji je naložio da policija postupa u cilju pronalaska otuđene ploče i počinitelja", stoji u saopštenju.

Prve dvojezične table prije više od mjesec dana nasilno su skinute u Vukovaru odmah po postavljanju, a isto se u tom gradu dogodilo i prije nekoliko dana.

Table s natpisima na latinici i ćirilici sa zgrada javnih ustanova ili srpskih organizacija uništavane su ili skidane i u Zagrebu, sa zgrade Srpskoga kulturnog društva Prosvjeta, zatim u Udbini gdje su razbijene tri ploče s dvojezičnim natpisom imena opštine, a jedna je ploča ukradena sa zgrade kulturno-informativnog centra Nikola Tesla.

Sredinom septembra skinute su ploče s dvojezičnim natpisom sa zgrade općine Krnjak, a nedavno se isto dogodilo i na zgradi opštine u Vojniću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije