Bioskopska afera potresa Beograd

Radiosarajevo.ba
Bioskopska afera potresa Beograd

Nikola Đivanović (50), bivši predsjednik Upravnog odbora “Beograd filma” učestvovao je u malverzacijama prilikom prodaje beogradskih kino dvorana, koje su kupile kiparske firme čiji je rukovodilac on sam.

Ovih dana se saznalo da je jednu od ovih kino dvorana prodao veoma popularnom pop pjevaču čiji je identitet u cilju istrage neobjavljen. 

Popularni pjevač nije ništa znao o ranijim malverzacijama, prenosi Blic.rs.

Đivanoviću, koji je u pritvoru od kraja marta, dopunjena je krivična prijava zbog prodaje bioskopa „Zvezda“, „20. oktobar“, „Odeon“ i „Sloboda“. Bioskopi su prodati kiparskim firmama „Denure ventures limited“ i „Vinculum partners limitid“, čijim radom faktički upravlja Đivanović, i to za 1.400.000 eura, ali taj iznos nikada nije uplaćen na račun “Beograd filma”. Upravo je te bioskope Đivanović kasnije prodao, a jedan od kupaca je i popularni pevač.

Ekspert iz Londona i bivši Dinkićev savetnik
Đivanović je došao iz Engleske posle oktobarskih promjena 2000. godine. U Srbiji je predstavljen kao ekonomski ekspert koji je došao da pomogne zemlji. Bio je savjetnik lidera G17 plus Mlađana Dinkića u Narodnoj banci Srbije, a kasnije i u Ministarstvu finansija, piše Blic.rs.

Osim Đivanovića, u pritvoru je i Vuk Valčić iz UO Beograd filma. Od kraja marta je privedeno još četvoro njihovih saradnika zbog sumnje da su nezakonitom prodajom pet beogradskih bioskopa u centralnim gradskim zonama - ”Kozara“, “Jadran“, “Partizan“, “Voždovac“ i “Slavica“ oštetili „Beograd film“ za četiri miliona, a budžet Srbije za milion i po eura.

KIno dvorane su prodate kiparskoj firmi „Šutnel limitidu“, registrovanoj u Nikoziji, a zatim preduzeću na čijem je čelu jedan od najbogatijih Hrvata Ivica Todorić, vlasnik “Agrokora”. Todorićeva firma je za te bioskope platila blizu 20 miliona eura.

U dosadašnjoj istrazi utvrđeno je da je Đivanović novcem koji je stekao od prodaje pet bioskopa kupovao preduzeća koja su bila u društvenom vlasništvu. Naime, njegova “Dunav grupa” kupila je sedam bivših društvenih preduzeća “Rudo”, “Beogradsko bagersko preduzeće”, “Heroj Pinki”, “Hidrograđevinar”, “Napredak” iz Apatina, “Brodarstvo” i “Vojvodina put” Zrenjanin.

Prema nezvaničnim informacija, kada su pre nekoliko godina zaposleni u “Beograd filmu” štrajkovali, Đivanović ih se “oslobodio” tako što je prodao dva bioskopa i od tog novca im isplatio otpremninu, piše Blic.rs.

Treći Đivanovićem i Valčićev saradnik Saša Marčeta uhapšen prije tri i po meseca. Lisice na ruke stavljene su mu u akciji “Amfiteatar”, u kojoj je uhapšeno sedamnaestoro osumnjičenih vlasnika kladionica, inspektora Uprave za igre na sreću. Oni se terete da su davali, odnosno primali mito da bi nelegalno organizovali igre na sreću u kladionicama. Sumnja se da je preko tih kladionica “pran” novac zarađen u drugim ileganim poslovima, kao što je prodaja droge.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije