Bijelo Polje: Roditelji će djecu ispisati iz škole jer ne mogu učiti njemački

Radiosarajevo.ba
Bijelo Polje: Roditelji će djecu ispisati iz škole jer ne mogu učiti njemački

Izbor drugog stranog jezika u Osnovnoj školi "Risto Ratković" u Bijelom Polju uzburkao je crnogorsku javnost javnost i natjerao jedan broj roditelja da peticijom traže svoja prava, piše podgorički Dan.

"Kako sada stvari stoje, s obzirom na to da je u školi definitivno donesena odluka da se kao drugi strani jezik ne izučava njemački, nas nekoliko roditelja čija djeca u narednoj školskoj godini treba da pohađaju šesti razred, prinuđeni smo da ih ispišemo i potražimo drugu osnovnoškolsku ustanovu u kojoj mogu da izučavaju njemački jezik", rekao je Severin Obradović, jedan od roditelja, koji će o svemu obavijestiti crnogorskog ministra prosvjete Damira Šehovića.

U OŠ Risto Ratković engleski je kao strani jezik obavezan i on se izučava od prvog razreda. Drugi strani jezik se bira zavisno od želje učenika.

"Škola mora da ponudi dva ili više jezika i na osnovu toga se sprovodi anketa među đacima petog razreda, odnosno među 56 učenika iz tri odjeljenja. Sada je ponuđen ruski jezik, a kao alternativa francuski, za koji su znali da skoro niko i nije bio zainteresovan. To je urađeno iz razloga da se za zaposlene nastavnike ruskog jezika sačuva norma", tvrdi Obradović i dodaje da škola nije odgovorila na peticiju roditelja koji su naglasili da njihova djeca žele da izučavaju njemački jezik.

"Nije nam odgovoreno na peticiju i onda su saopštili da je sve urađeno na zakonit način i izabran je ruski jezik. Iz razgovora sa našom djecom znamo da je tokom anketiranja vršen pritisak na njih da se odluče za ruski jezik. A pritisak je rađen i na pojedine roditelje", navodi Obradović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije