BiH tri godine bez predstavnika u Beogradu

Radiosarajevo.ba
BiH tri godine bez predstavnika u Beogradu

Prema pisanju medija u Srbiji, kandidat za ambasadora Bosne i Hercegovine Sead Avdić najvjerovatnije neće dobiti agreman od strane vlasti u Beogradu, pišu e-novine.

Razlog tome je, kako se navodi, umiješanost kandidata Avdića u zločin poznat kao „tuzlanska kolona“, kada je 1992. godine nastradalo 212 pripadnika tadašnje Jugoslovneske narodne armije (JNA).

Kandidatura za Avdića je podijneta još 3. juna, a krajnji rok za davanje agremana 90 dana, odnosno prvi septembar. Ukoliko ne dobije agreman Avdić bi tako postao drugi kandidat zaredom za ambasadora BiH u Srbiji koji je odbijen, jer prije njega nije prošao Boriša Arnaut, zbog afere sa davanjem državljanstava mudžahedinima u BiH.

Kandidaturu koju je podnio član predsjedništva BiH Haris Silajdžić kritikovao je zamjenik visokog predstvanika, Rafi Gregorijan.

„Silajdžićev prijedlog ne smatram korisnim, jer se time ne ostvaruje činjenica da BiH treba da ima ambasadora u Beogradu. Treba biti ozbiljniji u imenovanju kandidata koji su kvalifikovani i iskusni, ali i prihvatljivi zemljama u koju idu. Ako smatrate da će kandidat za ambasadora biti odbijen, onda ne vidim kako može biti koristan takav postupak", pojasnio je Gregorijan za Federalnu televiziju (FTV).

No, prema istraživanju novinara nedjeljnika "Slobodna Bosna" u ratnoj biografiji Seada Avdića ne postoji navodi o umiješanosti u ovaj zločin. Kao piše SB, Avdićevo ime ne nalazi se ni na jednom spisku osumnjičenih Tuzlaka za ratne zločine, bilo da je riječ o Federaciji BiH ili Republici Srpskoj.

„Još prije nekoliko godina, Tužilaštvo RS-a poslalo je Haškom tribunalu kompletnu dokumentaciju vezanu za slučaj „tuzlanska kolana“, ali je ona vraćena lokalnom pravosuđu, odnosno Okružnom sudu u Bijeljini. Uz vraćenu dokumentaciju iz Haaga, pristigle su i određene preporuke, na osnovu kojih je lokalno pravosuđe trebalo nastaviti istragu. Za Seada Avdića navodi da nema dovoljno dokaza za pokretanje istrage, piše Slobodna Bosna.

Također, za Avdićem ne postoji potjernica ni u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije.

„Što se tiče našeg pravosuđa, Sead Avdić je potpuno čist i ne nalazi se ni u jednom predmetu, niti se protiv njega vodi bilo kakva istraga“, potvrdio je Bruno Vekarić, portparol srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine.

Inače, BiH već tri godine nema ambasadora u Srbiji. Prethodni kandidat Boriša Arnaut nije dobio agreman, zbog umiješanosti u nelegalnu naturalizaciju mudžahedina u BiH. Prema nepisanom pravilu diplomatskih odnosa, agreman se daje u roku od tri nedjelje, izuzetno prijateljskim državama. Ipak, uobičajen rok za davanje dozvole za diplomatsku misiju je 60 dana, poslije čega postoji mogućnost davanja agremana, ali to znači da država domaćin nije baš zadovoljna ponuđenim kandidatom, ali da on, ipak, može proći. Poslije isteka roka od 90 dana, podrazumijeva se da država domaćin neće dati agreman.

e-novine/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije