BiH na udaru migrantske krize: Mađarska će braniti granice, Plenković sprema vojsku

Agencije
BiH na udaru migrantske krize: Mađarska će braniti granice, Plenković sprema vojsku

Drama na grčko-turskoj granici, nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio da će u Europu pustiti milione izbjeglice, izazvala je brojne reakcije. Šta može očekivati BiH ako se zna da migranti bez problema ulaze kroz porozne granice naše zemlje, ali ne mogu dalje jer su im europska vrata zatvorena.

Zemlje u regionu već se pripremaju za najgori scenario. Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da se poslije događaja u Siriji i Turskoj može očekivati veći priliv migranata na Balkanu, možda i na stotine hiljada.

"Mađarska će braniti svoje granice i nijednog ilegalnog migranta nećemo pustiti u našu državu", poručio je Sijarto.

U sličnom tonu govorio je i Andrej Plenković, premijer Hrvatske, zemlje koja trenutno predsjedava Europskom unijom, ali i graniči s BiH.

"Hrvatsku granicu primarno čuva hrvatska policija. Ako dođe do veće eskalacije, razmišljat ćemo trebaju li se priključiti postrojbe hrvatske vojske", rekao je Plenković.

Agencija za zaštitu vanjskih granica Europske unije Frontex ovog vikenda je sastavila povjerljivi izvještaj čiji je sadržaj ipak iscurio u medije. U izvještaju se navodi da se očekuju masovne migracije iz Turske, izvještava njemački list Die Welt koji je imao priliku dobiti uvid u ovaj Frontexov dokument, koji je pripremljen za donositelje političkih odluka u vrhu Europske unije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije