BiH će Paravinju izručiti kada Hrvatska zatraži

Radiosarajevo.ba
BiH će Paravinju izručiti kada Hrvatska zatraži

Pomoćnik ministra pravosuđa BiH zadužen za međunarodnu suradnju Nikola Sladoje je danas rekao da će Dragan Paravinja biti izručen Hrvatskoj kada to tamošnja pravosudna tijela zatraže, penose hrvatski mediji.

Sladoje je dodao kako je takva odluka donesena još kada je Paravinja vraćen iz Hrvatske u BiH kako bi bio na ročištu na sudu u Sarajevu. Istakao je da BiH neće učiniti ništa kako bi otežala Paravinjin povratak u Hrvatsku te da sada čekaju zahtjev za izručenjem.

Paravinji je ovih dana potvrđena prvostepena presuda od dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog silovanja iz 2002. godine. Optuženik za ubistvo Antonije Bilić tu kaznu može izdržavati i u Hrvatskoj, ako se dvije države tako dogovore.

Protiv Paravinje podignuta je optužnica zbog teškog ubojstva i pokušaja silovanje Antonije Bilić te za pokušaj silovanja 25-godišnje djevojke iz Omiša. Za Paravinjom je i u Srbiji raspisana potjernicu zbog silovanja i pokušaja silovanja, a pravomoćno je osuđen na zatvorsku kaznu od četiri godine i pet mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije