Biden na Kosovu: Podstrek nezavisnosti i multietničnosti

Radiosarajevo.ba
Biden na Kosovu: Podstrek nezavisnosti i multietničnosti

Potpredsednik SAD Joseph Biden nalazi se u posjeti Kosovu gdje će razgovarati sa kosovskim zvaničnicima i posjetiti manastir Visoki Dečani.

Biden je stigao oko 09.30 u Prištinu gdje će se, kako je najavljeno, sastati s kosovskim zvaničnicima. Bidena je na vojnom dijelu prištinskoma aerodroma Slatina dočekao kosovski šef diplomatije Skender Hiseni.

Najstrožije mjere obezbjeđenja na prištinskom aerodromu, glavnim kosovskim putevima i ulicama Prištine, zatim istaknute zastave Amerike, dovoljno govore o značaju koji je pridat današnoj poseti Bidena.

Ovo je prva posjeta nekog od najviših američkih državnika Prištini od kako su kosovske institucije prošle godine proglasile nezavisnost.

Biden je jutros odmah po slijetanju na prištinski aerodrom helikopterom prebačen u glavnu komandu KFOR-a, a predviđeno je da se kasnije sastane se sa predsjednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom, i premijerom Hašimom Tačijem. Sejdiu će Bidena odlikovati "Zlatnim ordenom slobode".

Biden će se potom obrati i poslanicima kosovskog parlamenta.

On će će potom posjetiti pravoslavni manastir Visoke Dečane, a onda i američke vojnike u bazi “Bondsteel” u selu Sojevo kod Uroševca.

Kosovski mediji ocjenjuju da njegov dolazak predstavlja "snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država nezavisnosti Kosova", citirajući i Bidenocu izjavu izrečenu pre dva dana u Sarajevu, da je nezavisnost Kosova "nepovratni proces i da je od kritične važnosti za stabilnost regiona".

BLAGOSLOV ZA DEČANE

Politički analitičar Behljulj Bećaj kaže da dolazak Bajdena za cio region predstavlja istorijskli čin i prekretnicu u odnosima sa SAD. Za Kosovo, prema Bećaju, to je veliki oslonac i podstrek na daljoj izgradnji demokratskog i multietničkog društva.

 

“Ja ne mislim da je to samo formalan podstrek, već i razlog da se aktuelnom establišmentu da k znanju da dinamika promjena na Kosovu ne ide željenim tokom, budući da dosta toga ide polako, a neke aspekte možemo ocijeniti i naopakim, u smislu prvenstveno integracije manjina u institucije sistema."

 

Bidena će na ulicama Prištine dočekati učenici osnovnih i srednjih škola. U glavnim ulicama u Prištini su istaknute američke i zastave Kosova, uz bilborde “Dobrodošli i hvala”.

Albanci na Kosovu ne kriju zadovoljstvo dolaskom američkog potpredsjednika, dok su sa druge strane, Srbi u centralnom Kosovu ravnodušni, a oni na sjeveru najavili su da će zbog Bidenove posjete organizovati protestna okupljanja.

Tokom jučerašnje posjete Beogradu, Bajden je najvišim zvaničnicima Srbije poručio da Amerika ne očekuje da Srbija prizna Kosovo i to neće uticati na razvoj bilateralnih odnosa.

Posjeta Bidena manastiru Visoki Dečani, izazvala je neslaganja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Posle odluke raško-prizrenskog episkopa Artemija da ne da svoj blagoslov za posjetu američkog potpredsjednika manastiru, sabor Crkve poništio je tu odluku.

b92/deutschewelle/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije